Kőszeg: a térségben együttműködik több kis- és középvállalkozás

A rendszerváltás után visszakapták székházukat, s azóta is példás Kőszegen az iparosok és az önkormányzat együttműködése. Egymással is jobban összefognak, fejlődnek.

Némethy Mária

Kőszeg városa és a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók között 2007-ben megkötött együttműködési szerződés beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ez a kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy például a város által kiírt meghívásos közbeszerzési pályázatokra az önkormányzat helyi vállalkozókat hívjon meg ajánlattételre. Így már több munkát sikerült elnyerni helyi vállalkozóknak - újságolja Szőnye József, a kőszegi ipartestület elnöke, aki konkrét példákat is említ a partnerségre.

A történelmi belváros rekonstrukciója során az ipartestület 4,5 millió forintot nyert pályázatból a székházában működő vendéglátóhely felújítására, s ugyancsak az önkormányzat segítségével kaptak annak állagmegóvására a  Nemzeti Kulturális Alaptól 1,7 millió forintot. A helyi vállalkozók önzetlenül segítették megújulását, akárcsak korábban a székházukét.
 
Az elmúlt néhány évben számos kiváló kezdeményezés indult itt el. Egymásra talált a Regionet Aktív és a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete, ebből született meg a Kőszeg és Vidéke Gazdasági Platform, amely szervezi a Business Partyt.

- A platform kézzelfogható eredményekkel is büszkélkedhet - mondja Szőnye József, aki  sorolja: A nehézgépkezelői, vagy tűzvédelmi elsősegély tanfolyamon több mint 30 vállalkozó, illetve munkatársa vett részt, sikeres vizsgát tett. A kistérségi napon megrendezett ipartestületi programban az iparosok immár harmadszor interaktív módon mutatták be a szakmákat. Ez a program nemcsak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek körében is népszerű.

Az aktív ipartestületi tagok nem feledkeznek meg nyugdíjas szaktársaikról sem. Decemberben taggyűléssel, vacsorával kötik össze a nyugdíjas napot. Jövőre székházuk fűtését szeretnék korszerűsíteni, gazdasági fórumot készítenek elő.

Nagyobb beruházásoknál összefognak

- A Kőszeg és Vidéke Gazdasági Platform kezdeményezésére, irányításával több kis- és középvállalkozás kötött stratégiai együttműködési megállapodást. Ez azt jelenti, hogy nagyobb beruházásoknál összefognak, együtt próbálnak érvényesülni.

- Így vágtak bele tavaly Kőszegen az Árpád-házi Szent Margit Óvoda felújításába. Az alvállalkozók többsége helyi kis- és középvállalkozó volt. Kiváló munkát végeztek, s nem keletkezett körbetartozás sem.

- A kitűnő együttműködésnek köszönhetően dolgoznak alvállalkozókként most a Jurisics-vár felújításán is. A 2012 tavaszán befejeződő várprojekt számukra nagy előrelépés: a munkák felét helyi vagy kistérségi vállalkozók végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!