KSH: tavaszra lesznek előzetes népszámlálási adatok

A Központi Statisztikai Hivatal örömmel értesíti a népszámlálás főszereplőit, vagyis mindazokat, akik október 1. és 31. között akár elektronikus, akár papír kérdőívet töltöttek ki, vagy a számlálóbiztosnak válaszoltak, hogy közösen sikerre vittük a 15. magyar cenzust.

Némethy Mária

A népszámlálási adatok feldolgozása hamarosan megkezdődik, ígérik, hogy az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával. Az előzetes adatok 2012 tavaszán várhatók, a végleges adatokat jövő év végétől közlik. Befejeződött a népszámlálás, lezárult a pótösszeírási időszak is. Kőszegen, a több mint 11 ezer lakosú kisvárosban 45 számlálóbiztos dolgozott azért, hogy sikeres legyen a tizenötödik magyarországi népszámlálás. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?

- Nekem rossz tapasztalatom nem volt - mondta el Koroknai Péterné. - Érdekes tapasztalatom volt, hogy a tőlem ötven méterre lakó állampolgárt tudtam a legnehezebben elérni, mert olyan időbeosztásban dolgozik, de végül sikerült. Említésre érdemes még, hogy nem egy középkorú férfi felhördült azon, amikor azt kérdeztem tőle: van-e élettársa? Rögtön azt firtatták, mi köze ehhez egy népszámlálásnak?

A férj, Koroknai Péter is számlálóbiztos volt.

- Nekem inkább rossz tapasztalataim voltak - kezdi mesélni élményeit. - A belvárosban volt a körzetem, ahol nagyon sok üresen álló lakásom volt. Több olyan is, ami eladó. Kiderült, hogy a tulajdonosok másutt laknak, így segítséget kellett kérnem. A szomszédok sokat segítettek, legalább a lakásra vonatkozó részt ki tudtam tölteni. Kerékpárral jártam, de volt akikhez háromszor, négyszer is el kellett mennem, mire adatokat szolgáltattak.
Koroknai Péter érdekességként megemlíti: távközlési műszerészként ment nyugdíjba, de végzettsége szerint statisztikus is.

Greguss Lászlót, a nyugdíjas pedagógust nagyon jól ismerik Kőszegen, sok éven át aktív részese volt a város közéletének.

- Én csak jó tapasztalatokról tudok beszámolni, az emberek komolyan vették a népszmlálását, és az az érzésem, valós adatokat szolgáltattak. Értették, hogy semmi ellen nem irányul szándék. Előfordult, hogy hiányosan töltötték ki a kérdőívet, de ezt közösen azonnal pótoltuk. Vagy volt olyan hiba, hogy október 1-e után született csecsemőről is szolgáklattak adatot. Az az én területem is előfordult, hogy üresen találtam lakást, csak a lakásra vonatkozó kérdőívet tudtuk kitölteni, de ebben a közös képviselővel sikerült együttműködni.

Arról is beszéltünk, hogy a népszámlálásért járó díjat várhatóan szilveszterig fizetik majd ki a számlálóbiztosoknak. Azt valószínűleg senki nem vitatja: megdolgoztak érte, hiszen volt ahol sokszori egyeztetés után csak azután szolgáltatott valaki adatot, amikor meghallotta: komoly pénzbüntetést kap, aki elzárkózik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!