Börtönbüntetésre ítélték az ámokfutó markolóst

Két és fél év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Szombathelyi Városi Bíróság a sárvári markolósként elhíresült férfit, aki egy rendőrautót is összetört ámokfutása során.

Simon Erzsébet

Négy vádpontban találta bűnösnek S. I.-t a Szombathelyi Városi Bíróság: a nem jogerős határozat szerint elkövette a hivatalos személy elleni erőszak, a közúti veszélyeztetés illetve a rongálás bűntettét, továbbá az ittas járművezetés vétségét.

Dr. Farkasné dr. Diós Mária  főbüntetésül két és fél év, börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki a férfira, mellékbüntetésként három évre a közügyek gyakorlásától, hat évre pedig a közúti járművezetéstől tiltotta el. S. I.-nek a csaknem 700 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A mérlegeléssel megállapított  ítélet indoklásakor a bíró kifejtette: a tényállást szakértői vélemények, tanúvallomások, a helyszíni szemle, fényképek, rendőrségi adatok, s a vádlott részbeni beismerő vallomása  támasztják alá. S. I. súlyosan ittas volt, amikor a cselekményeket elkövette.

Ezt súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hiszen ittas járművezetésért négyszer is pénzbüntetésre ítélték korábban, egyszer pedig felfüggesztett fogházbüntetést is kapott. A javára írta viszont a bíró a bocsánatkérő, megbánó magatartását. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, S. I. és a védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbez.

S. I. tavaly február 21-én Sárvár-hegyközségi hétvégi házától a Tesco parkolójába hajtott, mert ott akart találkozni valakivel, akinek el akarta adni a munkagépet. A parkolóban a rendőrök igazoltatni akarták, mert a gépen nem volt hatósági jelzés. S. I. nem reagált a kérésre, elindította a monstrumot, s bár a belváros felé többször is útját állták volna a rendőrök, ő nem vette figyelembe a jelzéseiket. Az Ady utcában a markoló kanala összelapított egy rendőrautót, lövések is dördültek, S. I.-t végül  a rendőrök testi kényszert alkalmazva elfogták.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!