Határtalan találkozó - Magyarok és szlovénok mulattak együtt

Karácsonyi hangulatban telt az a határtalálkozó, melyet szombaton tartottak a Szalafő és Hodos között épült út mellett. Szlovénok és magyarok együtt mulattak késő estig az erdei út mellett felállított, fűtött rendezvénysátorban.

Bajdó Bettina


Délelőtt tíz órakor indultak el magyar oldalról az ünneplők Szalafő központjából, s közösen tették meg az utat az egykori határig. Itt már javában főtt a gulyás a kondérban, az asztalokon pedig sütemények várták a magyar és szlovén vendégeket. Elsőként V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy saját tapasztalatai szerint az emberek a határtalan dolgokat kedvelik, azokat, melyek térben és időben nem korlátoznak minket. Hozzátette, a karácsony hallatán is nehéz megfogalmazni a határokat, hogy pontosan mikor kezdődik, s mikor ér véget. Ugyanígy a család fogalmát is nehéz behatárolni, hogy csak a szűk családra gondolunk a szó hallatán, vagy azokra is, akik fontos szerepet töltenek be életünkben. Az államtitkár feltette a kérdést, hogy vajon hol van vége az Őrségnek, s rögtön válaszolt is rá: - Addig tart, ahol még ugyanúgy álmodnak, mint mi.

Az államtitkár után Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke hangsúlyozta, hogy azon dolgoznak, hogy azt a határt, amely a fejekben még megvan, megpróbálják eltörölni. Hozzátette, jó érzés, hogy ma már ez a határ nem félelmeket kelt. Rudolf Bunderla, Hodos polgármestere beszédében visszaemlékezett az uniós csatlakozásra, arra az ünnepségre, amikor együtt álltak a határkő mellett. Az emlékezésben Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere követte, s elmondta, hogy a két település története a testvériséggel kezdődött. Sokat tanultak, s tanulhatnak egymástól, s az ilyen rendezvények pont erre hivatottak.

A hivatalos ceremónia után a két község lakói gulyás és vidám zeneszó mellett beszélgettek napnyugtáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!