Január 22-én szavaz Horvátország az EU-tagságról

Január 22-én tartják Horvátországban a népszavazást az EU-csatlakozásról - jelentette be kedden Ivo Josipovic horvát elnök a közszolgálati rádióban.

MTI

"Úgy véljük (...), hogy a szükséges üzenetet gyorsan és hatékonyan lehet továbbítani az állampolgároknak" - jelentette ki Josipovic, aki annak az elvárásának is hangot adott, hogy a csatlakozási szerződés ratifikálása "minél előbb befejeződjék".
   
Horvátország december 9-én írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, aminek köszönhetőn az EU 28. tagállama lehet, várhatóan 2013 júliusában, ha a horvátok a népszavazáson jóváhagyják, a 27 tagállam pedig ratifikálja az okmányt.
   
A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a horvátok mintegy 60 százaléka támogatná a csatlakozást a népszavazáson.
   
A választásokat felügyelő GONG civil szervezet figyelmeztetett, hogy számos jogszabályi feltétel hiányzik az ország függetlensége válása (1991) óta megszervezendő első referendumhoz, és kérte a népszavazás időpontjának "ésszerű" elhalasztását. A GONG szerint az állampolgárokat sem tájékoztatták kellőképpen az uniós integráció hatásairól. Az Ipsos Puls intézet szerint nemrégiben elvégzett felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 87 százaléka "közepesen vagy rosszul tájékozott" az EU működését és a csatlakozás következményeit illetően.
   
A december 4-i választás eredményeképpen felállt új horvát parlament csütörtökön tartja első ülését. Tamara Capeta, a GONG egyik vezetője szerint a képviselők várhatóan aznap hagyják jóvá a csatlakozási döntést. Szerinte innen számított 30 napon belül kell megtartani a referendumot.
   
Az új balközép kormányról pénteken szavaz a törvényhozás.
   
Szlovénia 2004-es csatlakozása után Horvátország lesz a második EU-tagállam az egykori Jugoszlávia hat tagköztársasága közül.  A csatlakozási perspektívára minden nyugat-balkáni állam ígéretet kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!