Lezárult a Család éve

Pénteken Szent Család ünnepén püspöki szentmisével zárta le a Család évét dr. Veres András megyés püspök. Erre a székesegyházba több településről érkeztek családok.

Némethy Mária

Tavaly decemberben hirdette meg 2011-re a Család évét a Magyar Püspöki Konferencia azért, hogy a családok fontosságára, értékeire irányítsa a figyelmet. Most lezárult az év, amelynek során például nyáron találkoztak Szombathelyen az idén jubilált házaspárok, akiknek lakatjai máig ott vannak a székesegyháznál.

A Család éve befejezéseként a Szombathelyi Egyházmegyében Szent Család ünnepén püspöki szentmisét tartott a szombathelyi székesegyházban dr. Veres András megyés püspök. Erre az egyházmegye több településéről érkeztek családok. A mise elején őket köszöntötte a megyés főpásztor, aki a beszédében kitért arra:

- Az elmúlt hetekben többször megkérdezték tőlem, mit hozott egyházilag a Család éve. Sok  megtapasztalt, felsorolható dolog van, de olyan is, ami a fejekben, a szívekben alakult ki az év során. Sokan megerősödtek a házasságukban, a család értékrendjében.

Dr. Veres András beszélt arról is, hogy a rádióban egy antropológus azt nyilatkozta: az evolúció eredménye is azt mutatja, szükséges, természetes végpont a család.

- A szeretetnél nincs hatalmasabb erő - hangsúlyozta a megyés püspök, aki beszélt arról, hogy a gyerekeknek  milyen sokáig van szükségük szüleik szerető gondoskodására, szólt a gyermeki szeretetről, szüleik tiszteletéről, arról, hogy a legjobb házasságban is előfordul: a hűségnek kell áthidalnia azt, hogy ne csorbuljon egy házasság.

Dr. Veres András végül azzal zárta beszédét: most ugyan formálisan bezárul a Család éve, de nem szűnhet meg a folytonos ima ezért a fontos közösségért,"Isten áldjon meg minden magyar családot!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!