Megszólalt a lelkiismerete: eret vágott magán a verőember

Kétszer vert meg és rabolt ki egy szombathelyi pénzváltót egy háromfős rablóbanda. Egyiküknek lelkiismeret-furdalása támadt, végül ez vezette el a vasi rendőröket másik két bűntársához.

Ambrózai Zsuzsanna

Eredményes felderítésről adott hírt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői sajtótájékoztatóján egy csoportosan, felfegyverkezve elkövetett rablás ügyéről.

- Ismét egy eredményes felderítésről tudunk számot adni - mondta el dr. Tánczi Tibor, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) megbízott főkapitánya, majd ismertette az esetet, miszerint november 26-án kiraboltak és megvertek egy helyi pénzváltót, immáron második alkalommal.

- Az eset nem először történt meg, ugyanezen személy ellen már a tavalyi év februárjában is elkövettek hasonló bűncselekményt. Akkor életveszélyes, most súlyos sérüléseket szenvedett - ismertette dr. Palkó Andrea, alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. 

A három tettest akkor nem sikerült elfogni, most azonban két tanúnak köszönhetően ez sikerült. Az elkövetők, D.A., K.ZS., és H.Gy. mind harminc év felettiek előre, részletesen kitervelték tettüket. A pénzváltó lakásának környékére szervezték az akciót, pontosan ugyanazzal a módszerrel dolgoztak, mint korábban.

Többször elhalasztották tervüket, a járókelők ugyanis zavarták az akció kivitelezését - egy hónapon keresztül, heti egy-két alkalommal próbálkoztak, várva a megfelelő pillanatra -, majd november 26-án tettüket véghez vitték.

A rendőrség beszámolt arról is, hogy az egyik elkövetőt nyomasztotta a lelkiismerete, nem bírt tettének terhével élni. Ezért értesítette a rendőrséget, majd Kőszegre ment, felvágta az ereit és elindult az erdőbe. Végül a városban kötött ki, a kiérkező rendőrök elfogták, kórházba szállították - nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az alezredes elmondta, az elfogott elkövető vallomásának, és a rendőri intézkedéseknek köszönhetően jutottak el a másik két tetteshez. Jelenleg mindhárman előzetesben vannak.

Az elkövetők közül ketten büntetett előéletűek, egyikük külföldi eljárásban volt érintett. Az első, tavaly februári eset kapcsán öttől tizenöt évig, a mostani elkövetésért öttől tíz évig, valamint az életveszélyt okozó testi sértés miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A sértett kérésére nem közölték mekkora pénzösszegről volt szó, az azonban bizonyos, hogy 200 ezer forint feletti összegről beszélhetünk. Az alezredes hozzátette, a nyomozás még folyik, a pénz azonban ezidáig még nem került elő.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!