Szentháromság térre neveznék át a szombathelyi Fő teret

Várhatóan tavasszal tűzi napirendre Szombathely közgyűlése a Fő tér nevének visszaállítását a korábbi Szentháromság térre. Már nyolcszáz aláíró támogatja az erre irányuló javaslatot.

Burkon László

A bizottsági egyeztetéseket követően várhatóan tavasszal tűzi napirendre a megyeszékhely közgyűlése a Fő tér nevének visszaállítását az 1951 előtti állapotnak megfelelően - ezt dr. Puskás Tivadar polgármester közölte pénteken, miután átvette a nyolcszáz támogató aláírással ellátott íveket Tibola Imre nagypréposttól.

A székesegyházi főplébánia nyugalmazott kanonok-plébánosa idén nyáron jelentetett meg könyvet a Szentháromság-szobor Fő térre történő visszahelyezésének tízedik évfordulója kapcsán arról, milyen hányattatások közepette sikerült a száműzetésből visszaállítani évszázados helyére a fogadalmi emléket.

A könyvbemutató kínálta alkalmat felhasználva a könyv szerzője aláírásgyűjtést indított el azért, hogy  akárcsak Európa számos nagyvárosában Szombathelyen is újra Szentháromság térnek nevezzék azt a helyet, ahol az 1700-as évek elején pusztító pestisjárvány fogadalmi emléke található.

Ahogy Tibola Imre fogalmazott, nem jártak házról házra, propagandát sem fejtettek ki, mégis:  alig néhány hónap alatt mintegy nyolcszázan aláírták azokat az íveket, amelyeken  a tér nevének visszaállítását kezdeményezik az önkormányzatnál.

- Itt az ideje, hogy végre befejeződjön a rendszerváltoztatás ebben a témában - fogalmazott  Tibola Imre, amikor a főplébániai egyházközségi képviselő-testület korábbi elnökével, prof. dr. Széll Kálmán nyugalmazott kórházi főorvossal együtt átadták az íveket a polgármesternek.

Dr. Puskás Tivadar elmondta: ő is annak a híve, hogy kapják vissza régi elnevezésüket  az utcák és a terek, s bár az ő aláírása nem szerepel az íveken, utólag ezt pótolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!