Színjáték tanszak Csepregen

A Dr. Csepregi Horváth János Közös Igazgatású Közoktatási Intézményben a több mint 40 éves zeneiskolai hagyományok mellé most alapítottak még egy hagyományt: megkezdte működését a színjáték tanszak.

Ölbei Lívia

A csepregi iskola kínálatának a több mint 40 éves zeneoktatási hagyományok okán és jogán korábban is szerves része volt az alapfokú művészetoktatás. A szigorú minősítési procedúra szabályai lehetővé teszik, hogy az alapfokú művészetoktatási intézmények két művészeti ágban tevékenykedjenek; ezen az alapon indulhatott el a 2011/12-es tanévben Csepregen a színjáték tanszak (az újabb művészeti ág természetesen a színművészet). De nemcsak a művészetoktatási intézmény (népszerű nevén művészeti iskola), hanem az intézményi háttérre épülő új tanszak megalapításának is szigorú szakmai követelményei vannak.

Például  a gyerekekkel foglalkozó szakembereket illetően a felsőfokú szakirányú végzettség. (Drámapedagógus-, táncművész-, színművész-diploma; az óraadóknak is.)  Az elhivatottság és eltökéltség az iskola vezetőinek részéről is ehhez képest nehezebben megragadható, viszont egészen biztosan elengedhetetlen feltétel.

Németh Andrea tanárnő mindkét kritériumnak megfelel: magyar-történelem szakos végzettsége mellé két éve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett drámapedagógusi diplomát. Évekig szakköri formában vonta be a csepregi iskola diákjait a színjátszásba most azonban komolyabbra fordult a "dolog."

Továbbra is érvényes, hogy a színház: önismeret, játék, kemény munka és sikerélmény, de már nem szakköri, hanem intézményi-tanrendi formában. A minősítési eljárás tavaly "próbaévvel" kezdődött: a minősítő testület nemcsak az adminisztrációs háttérre volt kíváncsi, hanem a gyakorlati működésre is a végső döntés előtt.

Németh Andrea azt mondja, mások mellett nagyon sok személyes és gyakorlati segítséget kapott a tanszak előkészítésében a neves drámapedagógus Gabnai Katalintól. A hatéves képzést előképzés vezeti be és négyéves továbbképzéssel folytatódhat.  A csepregi iskolában jelenleg negyven diák vesz részt a színjáték tanszak életében-munkájában. Van egy elsőéves és egy másodéves előképzős évfolyam (ők a "picik"); és van egy alapfokú másodéves évfolyam (6-7-8. osztályosokkal).

Hogy "mire jó" a színjáték tanszak? Arra, amire az iskola egyébként kevésbé tud odafigyelni. Ha azt mondjuk, személyiségfejlesztés, nem sokat mondunk, pedig erről van szó. A gyerekek itt megnyílnak, megismerik önmagukat, kapcsolatokat teremtenek,  magabiztosabbá válnak; képesek lesznek eligazodni a világban. 


A mozgástanár

Sziráczky Rita a budapesti Táncművészeti Főiskolán végzett, nagy tapasztalata van az oktatásban, szívesen foglalkozik gyerekekkel. Most a szombathelyi Weöres Sándor Színház munkatársa, a csepregi színjáték tanszakon óraadóként dolgozik: hétről hétre mozgásórákra várják. Készül a karácsonyi bemutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!