Távozik az utolsó katona is az osztrák-magyar határról

December 16-án visszavonják katonáikat a magyar határról az osztrákok, így maradéktalanul teljesülhet a schengeni elv. Miszerint haderő nem állomásozhat határtérségben.

Kozma Gábor

Csendes a laktanya a burgenlandi kisváros, Felsőőr szívében. A honvédelmi miniszter, Norbert Darabos nevével szignált óriásplakát katonáskodásra buzdít, biztos megélhetést, karriert és fiatalos izgalmakat kínál.
Izgalmak márpedig egyre sűrűbben akadnak Ausztriában. Kiváltképp Burgenlandban, ahol rekordszintre emelkedett a munkanélküliség. A Gumhalter presszóban megkérdezem az egyik vendéget, mit szól a katonák visszavonásához.

Én ellenzem, sok a tolvaj, de nincs pénz katonáskodásra, mondja a férfi a laktanya felé mutatva. Amely elárvult, jobbára csak az őrség és a napos-ügyelet lakja. Hasonló intézmény működik még Rohoncon (Rehnitz) és Güssingben (Németújvár) is valóban sokba kerülhet a függetlenség Ausztriának (az ország nem tagja a NATO-nak, hadserege sorozott).

Most viszont Darabos miniszterék nagyot vágnak: visszavonják mintegy kétezer katonájukat a határtérségből. A bakák évek óta járőröztek, sok keletről jött bűnözőt csíptek meg. Ám sértették azt a schengeni elvet, miszerint határtérségben nem állomásozhat reguláris erő. Ausztria hazánk schengeni csatlakozása után, függetlenségére hivatkozva, megtartotta katonáit a Vas megyével határos térségekben is. December 16-tól ez megszűnik, a bakákat visszavonják. A hivatalos indoklás szerint nincs már szükség rájuk, mivel példás az osztrák-magyar rendészeti  együttműködés és az osztrák rendőrség a helyzet magaslatán áll. Ez utóbbit cáfolják egyes osztrák lapok, közte az Österreich, amely szerint Burgenlandban idén soha nem látott magasságokba emelkedett a bűnözés. A belső viták ellenére úgy tűnik, hogy Darabos, aki az egyik legnépszerűtlenebb miniszter Ausztriában, csatát nyert. Ez előre vetíti, hogy tovább faragják a sorozott haderőt a fő cél, a hivatásos hadsereg kialakítása érdekében. 

Miniszteri találkozók

Darabos miniszter többször tárgyalt magyar kollégájával, Hende Csabával és kifejezték teljes egyetértésüket.  Az osztrák politikust ünnepélyesen fogadták Szombathelyen, a viszonzásra, a bildeini határpark megnyitójára  Hende Csaba nem tudott elmenni. Darabos Bildeinben jelezte: idén változtat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!