Végtörlesztés: vasi közszolgák is élnének az állami segítséggel

Több száz vasi közszolgának nyújtana mentőövet, ha állami segítséggel végtörleszthetnék devizahiteleiket, derült ki a megyei és a szombathelyi önkormányzat által készített felmérésből.

Bajdó Bettina

Megkezdte a kormány az állami alkalmazásban állók devizahiteleinek felmérését azzal a nem titkolt szándékkal, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson számukra. Az önkormányzatok már felmérték, hogy kinek mennyi a devizahitele.

Felméri a Belügyminisztérium, mennyi devizahitelük van a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek. Ezzel a lépéssel a kormány a devizahiteleseket megsegítő csomag újabb elemét készíti elő.

- December 1-ig a Vas Megyei Önkormányzat is eljuttatta a kormányzatnak a devizahitelben eladósodott közszolgálati dolgozók számát és tartozásuk összesített egyenlegét - tudtuk meg Kovács Ferenctől, a megyei közgyűlés elnökétől.

Az önkormányzati hivatalnál és költségvetési szerveinél 1435 köztisztviselőt és közalkalmazottat kérdeztek meg arról, rendelkeznek-e lakáscélú devizahitellel. 66-an válaszoltak a feltett kérdésre igennel, közülük 39-en jelezték azt, hogy megfelelő lehetőség esetén végtörlesztenének. A tartozások összege és futamideje változó, hiszen az egymillió forinttól a közel 30 millió forintos adósságig számos összegről tettek nyilatkozatot a közszolgák. A futamidőt tekintve ugyancsak színes a kép: akad, akinek pár éven belül lejár hiteltartozása, míg más előtt még 25 éves kötelezettség áll. Azok a dolgozók, akik élnének a végtörlesztés kínálta lehetőséggel összesen közel 326 millió forinttal tartoznak, ha a svájci frank esetében 180 forintos, az eurónál 250 forintos, míg a japán jennél kétforintos fix árfolyamon váltják át hitelüket. A megyei önkormányzat által foglalkoztatottak közül a legtöbben svájci frankban adósodtak el. 

- A szombathelyi önkormányzatnál is december 1-ig gyűjtötték össze az adatokat - mondta dr. Gaál Róbert jegyző. Hozzátette: Tállai András önkormányzati államtitkár azt kérte levélben, hogy írják össze, mennyi devizahitele van az összes közalkalmazottnak és köztisztviselőnek.

- A lakáscélú devizahitelekről kért adatokat tőlünk az állam - folytatta a jegyző. - Az önkormányzatnál 2764 foglalkoztatott van, ebből lakáscélú devizahitellel 182-en rendelkeznek. Feltettük azt a kérdést, ki venné igénybe a végtörlesztést, erre 163-an feleltek igennel. Dolgozóink közül a legtöbben svájci frank alapú hitellel rendelkeznek.  

A felmérés egyébként anonim és önkéntes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!