Arnold Schwarzenegger is rácsodálkozott a magyar határ menti csodatelepülésre

Kalifornia volt kormányzója, az osztrák származású Arnold Schwarzenegger a megújuló energiaforrásokat népszerűsítendő a hétvégén Güssingbe (Németújvár) látogatott.

Vas Népe

A magyar határtól alig tíz kilométerre fekvő burgenlandi Güssing (Németújvár) négyezer fős település. Güssing és a kistérség 10 települése (Ökoenergieland) ma már energiaszükségletének döntő részét megújuló energiaforrásból biztosítja. Van a környéken több faelgázosítással működő biomassza erőmű, fatüzelésű távfűtőmű, napelemes és biogáz erőmű, biodízelüzem. Felhasználják a nap energiáját; az erdők, szántók, rétek biomasszáját; de még a tyúktrágyából is energiát állítanak elő. Itt van az Megújuló Energiák Európai Központja (EEE). A kisváros 2004-ben megkapta az „Ausztria leginnovatívabb települése”, 2005-ben a környezetvédelmi Oscar-díjat (Energy Globe Award), számol be róla a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás honlapja.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóként sokat tett a környezetvédelemért. Kalifornia ma a világ harmadik legnagyobb napenergia termelője Németország és Japán után. Jelentősen csökkentették az üvegház hatású gázok kibocsátását, növelték a megújuló energiaforrások alkalmazását és még tengeri algákból is állítnak elő üzemanyagot.

Schwarzenegger elkötelezett környezetvédőként népszerűségét kihasználva számos konferencián szólal fel, mintegy missziónak tekinti a megújuló energiák népszerűsítését.

A politikus hatalmas tömeg fogadta a kisvárosban. Az elmaradhatatlan kézfogások, dedikálások, közös fényképezkedés mellett levezényelte a Güssinger Stadtkapelle-nek, a helyi fúvósegyesületnek a Radetzky-indulót is. A program ezt követően zártkörű volt; bemutatták a vendégnek a helyi biogáz- és biomassza erőművet.

Később a Technologiezentrum nagytermében folytatódott a program. Rövid köszöntőt mondott a helyi polgármester (Peter Vadasz), a szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere (Nikolaus Berlakovich) és Burgenland tartományfőnök-helyettese (Franz Steindl). A polgármester egy bronzból készült, Schwarzeneggert ábrázoló 18 kilós domborművel is kedveskedett vendégének. 

Forrás: pronas.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!