Az álrendőr, aki 100 ezer forintot csalt ki

Elképesztő történet ez az emberi hiszékenységről, butaságról az egyik oldalon, a másikon pedig a gátlástalanságról. Álrendőr rabolt ki egy nőt Szombathelyen.

Némethy Mária

Múlt szombaton egy nő Szombathelyen a Bem József utcából bejelentette, hogy lakásába megtévesztéssel bement egy általa ismeretlen férfi, s amikor onnan távozott, eltűnt a készpénze.

A rendőrök az adatgyűjtés során megállapították, hogy a bejelentő  18 órakor egy magát rendőrnek kiadó férfit engedett be  a lakásába. Az álrendőr azzal az ürüggyel kereste meg, hogy fel kell írnia a nő bankjegyeinek sorszámait. A sértett 100 ezer forintot adott át neki. A férfi fél órát tartózkodott a lakásban, majd a 100 ezer forinttal együtt távozott.  
 
Tehát a bűnöző rendőrnek adta ki magát. Vajon mivel, hogyan igazolja magát egy valódi rendőr egy civilnek? Ezt kérdeztük meg a rendőrségtől.

A rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló rendelet pontosan eligazít ebben. Eszerint a  polgári ruhában intézkedő rendőr az intézkedés megkezdése előtt szolgálati igazolványát és azonosító jelvényét mutatja fel. A rendőrségről szóló  törvény is hasonlókat tartalmaz:  egyenruha, az azon elhelyezett azonosító jelvény és szolgálati igazolvány igazolja a rendőrt.

De bármit írnak is a törvények, mindig csak a józan ész számít: egy idegent, aki csak úgy becsöngetett hozzánk,  akármit is mond, nem szabad beengedni a lakásba.     
  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!