Enyhe tél, kevesebb áram, alacsonyabb számla

Az idei tél jóval enyhébb időt hozott eddig, minek következtében a lakossági áramfogyasztás jelentősen csökkent az elmúlt évek téli hónapjaihoz képest.

Kelemen Attila

A Napi Gazdaság a rendszerirányító Mavir Zrt. adatai alapján megvizsgálta a lakossági áramfogyasztás alakulását, mely szerint 2011-ben viszonylag kevés áram fogyott. A kiadott adatok alapján a legnagyobb fogyasztást december 1-én mérték, miközben a legalacsonyabb a téli ünnepnapokon, karácsonykor és újév napján volt. 

A téli és a nyári áramfogyasztási csúcsokat összehasonlítva  megállapítható, hogy tavaly 6492, illetve 6212 megawatt volt a maximális érték, szemben a 2010-es 6560, illetve 6232  megawatt fogyasztási értékkel. Az, hogy a téli és a nyári fogyasztási rekord kezd közelíteni egymáshoz, nem szokatlan, ugyanis az elmúlt években is ez volt a jellemző, igaz ennek a mértéke tavaly némiképp lassult.

Ennek a  folyamatnak az alakulása elsősorban az adott év időjárási viszonyaitól függ. Márpedig tavaly november óta enyhe tél volt a jellemző, ami kedvező volt a lakosság számára a mérsékeltebb fogyasztás tekintetében. A téli hónapokban a növekvő fogyasztás miatt több áram kell, hogy  kerüljön a rendszerbe a hazai erőművekből, ami azért okozhat fejtörést a rendszerirányítóknak, mivel a nem itthon termelt áram olcsóbb. Ez a magyarázata annak, hogy nagyobb importmennyiséggel kalkulálnak az idei  évre.

Az Eurostat adatai alapján a magyarországi lakossági áram az egyik legdrágább az EU-ban más termékekhez és szolgáltatásokhoz viszonyítva. Hasonló cipőben jár Szlovákia és Németország is. Az áram abszolút értékét nézve már nem annyira  kedvezőtlen a helyzet: ilyen szempontból csaknem megegyezik az EU-27 átlagával a magyar villamosenergia ára. A nem uniós országokat is figyelembe véve jól érzékelteti a különbségeket az a tény, hogy Cipruson csaknem háromszor annyit fizetnek ugyanakkora áramfogyasztásért, mint Bulgáriában.

A vállalati fogyasztók szempontjából nincsenek ilyen nagy arányú eltérések. Ráadásul Magyarországon a céges tarifa még az uniós átlagot sem éri el. A térségünkben Szlovákiában, Európa egészét tekintve pedig Máltán a legmagasabb a villanyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!