Fellázadt a határmenti falu: kiszállt Ólmod az ellátási formákból

A 118 lakosú határmenti kisközség, Ólmod fellázadt. Kilépett bizonyos ellátási formákból.

Némethy Mária

A jövőben Ólmod község önkormányzata nem kíván részt venni a következő szociális ellátási formák biztosításában: idősek otthona, hajléktalanok átmeneti szállása. Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása ezt tudomásul vette.

Csütörtökön Kőszeg képviselőinek ülésén is téma volt. Kőszeg polgármestere Huber László, aki egyben a kistérség elnöke is, arra a kérdésre, hogy miért szállt ki az ellátási formákból Ólmod, mit hallott a kistérség ülésén érvként, azt mondta el, egy szóval tud rá válaszolni:

Az érv Ólmod részéről annyi volt: csak. Kőszegnek kötelező feladat a kistérségi ellátás biztosítása, a többi településnek csak a tényleges ellátás után kell fizetnie. 

- Nekünk abból lett elegünk, hogy Kőszeg önkormányzata mindent megfizettet a falvakkal, hogy Kőszeg mindent megmond nekünk - hallom Hergovich Vince, Ólmod polgármesterének érveit. 

- Azért, hogy legyen kistérségi főépítész, évente 50 ezret kifizetünk. Vagy például gyermekeink közül hatnak járnak innen önkormányzati iskolába, de hiába kapják meg az állami kvótát, nekünk pluszba 1 millió 700 ezer forintot kellett kifizetnünk. Mi mindig mindenért fizetünk. -

Hergovich Vince azt is elmondja: úgy tudnak kijönni a kis falu költségvetéséből, hogy ő is és a helyi képviselők is Ólmodon 5 esztendeje ingyen, minden térítés nélkül dolgoznak.

- Nem vagyunk kötelesek résztvenni az ellátási formában, nálunk nincs hajléktalan - folytatja a polgármester.
Arra a felvetésre, hogy idősek otthonába viszont kerülhet onnan is valaki, azt válaszolja: Amikor az első évben voltam polgármester, valóban került otthonba innen egy néni. Több, mint 300 ezer forintnyiba került az önkormányzatnak. Aztán kiderült, hogy milliókat hagyott az örökösökre. Ezt még egyszer nem szeretnénk így megélni, de a valóban rászorulónak segíteni fogunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!