Jelentősen csökkent a fehér gólyák száma Magyarországon

A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület gondozásában megjelent a madártani tájékoztató 2011-i száma.

Tersztyánszky Krisztina

Az egyesület és az NymE Természettudományi Kar Biológia Intézetének együttműködésében tavaly felmérték  Vas megye fészkelő madarait - tájékoztatott Gyurácz József, az intézet igazgatója. A hazai 212 fészkelő madárfaj közül 156 faj fordult elő költési időszakban a megye területén. Közülük legelterjedtebb fészkelő a barátposzáta, a citromsármány, a fekete rigó és a széncinege.

A megye leggyakoribb ragadozó madara az egerészölyv, legnagyobb nappali ragadozója a rétisas, legnagyobb éjszakai vadásza az uhu. A Tömördi Madárvártán több mint 7000 madarat gyűrűztek tavaly és befogtak egy Csehországban gyűrűzött nádi sármányt is. 

A Kőszegen gyűrűzött fehér gólyák máltai megfigyelése első bizonyítéka annak, hogy a hazai gólyák nem csak a Boszporuszon át vezető útvonalat használják őszi vonulásuk során. A Marcal-medencében végzett fehér gólya felmérés megállapította, hogy a helyi állomány jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben.

Ezzel szemben a tömördi vizsgálatok alapján az énekes rigó ősszel átvonuló példányainak száma folyamatosan növekedett 2001 óta, ami arra utal, hogy Észak-Európában egyre jobbak a fiókanevelés körülményei. 

A madártani eredmények mellett olvashatunk a szélturbinának ütközés következtében elpusztult fehértorkú denevérről, a Vas megyében élő pókokról és ritka növényekről is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!