Megszaporodtak a parkerdei kiskertekben a lopások

Télen ritkábban járnak ki a kiskertjeikbe a tulajdonosok, mint az év többi részében, ez kedvez a betörőknek. Múlt héten több betörés is történt a Parkerdőben lévő kiskertekben.

Bajdó Bettina

A Parkerdőben található Ibolya utcai kert kapujáról a tettes a láncot levágta, majd az ingatlanon lévő hétvégi ház ablakát leemelte, továbbá a szerszámos helyiség tolózárját kifeszítette. Az épületben kutatott és forgatott, majd elvitt egy talicskát és kerti szerszámokat. Az ott lévő alumínium csöveket elfűrészelte, letörte és ellopta. A bűncselekmények okozott kár 50 ezer, a rongálási pedig 70 ezer forint.

Egy séi nő telkére is ismeretlenek törtek be nemrég. A telken lévő lakókocsi ajtaját, valamint a zárt hétvégi ház ajtaját befeszítették, bent kutattak és felforgattak mindent. A tettes végül egy piros kerékpárt vitt el 15 ezer forint értékben.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke elmondta, hogy január 2-a és 11-e között több betörés is volt  a területen, ezek a Bükkfa-Ibolya utca, Séi erdőút, valamint a Hajnalka és Nefelejcs utca által határolt területen történtek. A tolvajok főként színesfémet, vízcsapokat, víztárolókat vittek el.

- Többször felhívtuk már a tulajdonosok figyelmét arra, hogy ha betörést észlelnek, akkor minden esetben jelentsék ezt a 105-ös hívószámon - folytatta az elnök. - Ennek ellenére sokan ezt mégsem teszik meg. Az is fontos lenne, hogy legalább kéthetente jöjjenek ki, s ellenőrizzék a kertet, hogy nem történt-e valami. Jó, ha a telekszámot is kiírják az épületre vagy a kerítésre, így könnyebb azonosítani. Persze ez csak akkor működik, ha a telektulajdonosok a telefonszámaikat és nevüket bejelentik nekünk is. -

Emellett folyamatosan ajánlott ellenőrizni a zárakat, s látható helyen nem szabad értékeket hagyni. De ez sem biztos megoldás, betörnek akkor is, ha nem látható a préda.

- Éppen a napokban történt a telkemen is lopás - tette hozzá az elnök. - Kint hagytam egy létrát a teraszon, hazamentem, aztán úgy gondoltam, hogy visszajövök, s inkább elzárom. Mire kiértem, a létrának lába kelt. -

Hasonló történeteket Rapali Márton kiskerttulajdonos is tud mesélni: Van mozgásérzékelő, riasztó és kamera is a telkemen. Ennek ellenére a termés folyamatosan eltűnik. Volt olyan eset, hogy az ajtókat, ablakokat megrongálták, a palettát leszabták. Feltörték a bungit, mindent szétszórtak, ám nem vittek el semmit. Más esetben viszont megrakott talicskával távoztak.

Hiába vannak térfigyelő kamerák az utcában, a felvételek eddig nem vezettek nyomára a tolvajoknak. Ötletek vannak, hogy kik követhették el a lopásokat, ám ezek csak feltételezések. Az egyesület próbálja megelőzni a bűncselekményeket, ám ez összefogás nélkül szinte lehetetlen. Annyit tesznek, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak két polgárőr egyesülettel is, ők járőröznek a területen.

ELŐKERÜLT AZ ELLOPOTT  KERÍTÉS

A rendőrök szerint az a legfontosabb, hogy a tulajdonosok ebben az időszakban ne hagyjanak értékeket a kertben, s zárjanak mindent, ami zárható. A legtöbb tulajdonos mindent megtesz a lopások megelőzése érdekében, ám sokszor ez is kevés. Sikertörténet is van azért. Két éve egy szombat éjjel komplett kerítés tűnt el. Hétfőn a kertbarát egyesület tagjai a rendőrséggel együtt megjelentek a MÉH-telepen nyitáskor, s tetten érték a tolvajokat, akik éppen pénzzé akarták tenni zsákmányukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!