Pezenhófer György hivatásszerűen nyüzsög

Két hivatást gyakorol párhuzamosan Pezenhófer György, tanár, akit kitüntettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencián (MKPK): Szalézi Szent Ferenc sajtóösztöndíjat kapott.

Merklin Tímea


Az MKPK idei elismerését Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök adta át a Központi Papnevelő Intézetben. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től fogva minden évben támogatja a média egy-egy munkatársát ezzel az ösztöndíjjal. Ezt azzal érdemelheti ki valaki, ha a keresztény értékrendet szakmailag megalapozottan és hitelesen képviseli a nem egyházi sajtóban.
- A rádiózás nekem álom volt a főiskolán, nem gondoltam, hogy sikerül - mondja Pezenhófer György, aki 2004-ben végzett a Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció-testnevelés szakán. - A kommunikáció szakon belül orientálódtam az újság- és a rádiószerkesztés felé. Mikor megszereztem Szombathelyen a tanári diplomát, jelentkeztem Budapestre, és testnevelésből elvégeztem az egyetemi kiegészítő szakot a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudmányi karán. 2007-ben szereztem meg ezt a diplomát. Közben nyílt lehetőségem a Rádió Szombathelynél dolgozni. Most a Friss Rádiónál vagyok.

Pezenhófer György szerencsének érzi magát, amiért kezdettől fogva mindkét hivatását tudja gyakorolni. 2005 óta rádiózik, műsorvezetőként kiemelten foglalkozik a vallási és egyházi jellegű témákkal. A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban testnevelő tanár és osztályfőnök.

- A rádiózás egyik varázsa számomra, hogy olyan emberekkel találkozhatok, akik meghatározzák egy-egy közösség sorsát, és érdekes, izgalmas dolgokat mutathatok meg, miközben ezekkel az emberekkel megismerkedem. A másik az állandó jövés-menés, hogy hivatásszerűen nyüzsöghetek -  tudjuk meg a 31 éves fiatalembertől.

Kik voltak azok a rádiós riportalanyai, akik számára a legnagyobb élményt jelentették? Amint elmeséli, Ákossal, a zenésszel volt az egyik legnagyobb élmény találkozni. Nagyon felnéz rá, mert elszántan, profin dolgozik, és nagyon jól csinálja, amit csinál. Olyannyira, hogy még azok is elismerik, tisztelik, akik nem szeretik. A tökéletességre törekszik.
Fábry Sándorban az volt számára végtelenül szimpatikus, hogy hétköznap is ugyanolyan, mint a televízióban: természetes, humoros, cinikus, őszinte. Az interjún kívül is magát adja. Olyan, amilyen, és azt bátran felvállalja.

Dr. Czeizel Endrében a megfontoltságát, előrelátását, alaposságát tisztelte. Az orvos előre elkérte a kérdéseket, és mindennek utánanézett, nem dobálózott a szavakkal, nagyon átgondolt válaszokat adott. Egy rendkívül pozitív személyiség bontakozott ki az interjúban.

 - A szakmai előrejutásomban két ember segített leginkább. Érczfalvi András, aki a Magyar Rádiónál dolgozott 2011-ig, idejárt tanítani a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolára. Ő mutatta meg, hogy zajlik a rádiós élet. Tasnádi Róbert, aki szintén a főiskolán volt tanárom, az első pillanattól kíséri a munkámat. Nagyon sokat tanultam tőle, például azt is, hogy egyáltalán hogy beszéljek a mikrofon mögött - meséli Pezenhófer György.

Megtudjuk: a Friss Rádión kívül dolgozik a 2011. őszén indult Katolikus Rádiónak is.
- Ez egy induló, tehát alakuló csapatmunka, még nagyon az elején vagyunk. Oda most egyelőre híreket írok, hírszerkesztést csinálok. Napi kétszer négy perces összeállításokat, amelyekben kilencven százalék a helyi társadalmi hír. Vagyis a Katolikus Rádió nem azt jelenti, hogy csak egyházi híreket gyűjtünk, hanem minden olyan információt is, ami arról szól, mi történik az itt élő emberek életében.

Pezenhófer György családos ember, nemrég született gyermeke, a kis Anna most hét hónapos.  Tanárként a  tanulást sem hagyta még abba: a Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi tagozatának utolsó éves hallgatója  hittanár-nevelő mesterszakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!