Szűrcsapó 24.: milliókba kerül a rekonstrukció

Hétvégére a Szűrcsapó utca 24. alatti ház 79 lakásának felében lehet fűtés, és a gáztűzhelyt, a vízmelegítőt is használhatják. A probléma azonban ezzel nem oldódik meg, több tízmillió forint lehet a tömbház gázrekonstrukciója és elektromos vezetékeinek cseréje. Adódik a kérdés: honnan lesz erre pénzük a lakóknak?

Nagy Ildikó

A helyi védelmi bizottság - kedden a házban dolgozó cégek képviselőivel és más szakemberekkel kibővült - ülése után dr. Puskás Tivadar polgármester, a bizottság elnöke bejelentette, hogy ha minden jól alakul, a hétvégén a 79 lakás felében folytatódhat az élet: nemcsak fűtés lesz, de a gáztűzhelyet és az ugyancsak gáz üzemű vízmelegítő berendezést is használhatják a lakók. A ház új fővezetékének pénteki nyomáspróbája után ezeket a lakásokat visszaköthetik a rendszerre.

Mint azt Kiss István épületgépész tervezőtől megtudtuk, ezt a jó hírt csak azokkal a lakókkal közölhették, akiknek a lakása az  eredeti állapotban van. Vagyis: nem cserélték ki a nyílászárókat, és a lakáson belül sem volt a falakat érintő átalakítás. Itt csak a gázberendezések csapjait, a bekötőcsöveket és a tömítéseket kell kicserélni. Igaz, ez is berendezésenként 6-8 ezer forintos tételt jelent, és a tervezésért is fizetniük kell a lakóknak.

A többi lakás esetében még legalább két hétre szükség lesz ahhoz, hogy legalább a fűtést be tudják indítani. A gáztűzhelyt és a vízmelegítőt azonban ezekben az otthonokban villanytűzhelyre és villanybojlerre kell cserélni. Ez fel is veti az újabb problémát, ugyanis az 1972-ben épült ház elektromos vezetékeit is ki kellene cserélni.

A társasházként működő épület ügyeit nem társasházkezelő cég, hanem Homolya Tibor közös képviselő intézi. Nincsenek nyugodt napjai, hiszen azon kívül, hogy szinte folyamatosan a helyszínen van, semmi biztosat és  megnyugtatót nem tud mondani a lakóknak. Egy biztos: a társasház pénzét kezelő banktól már kért ajánlatot: ha a gázrekonstrukcióra tízmillió forintot vesznek fel tíz évre, akkor az a 40 négyzetméteres lakások esetében havi 1300-1500 forintnyi, a 60 négyzetméteres otthonoknál pedig havi 2 ezer forintos plusz terhet jelentene. Ez azonban csak a közös kiadásokra vonatkozik, a lakáson belüli munkák vagy készülékek árát mindenkinek egyénileg kell majd állnia. Ráadásul az elektromos vezetékek cseréjét sem lehet sokáig halogatni, ami újabb 15-18 millió forintos tétel lenne a ház esetében. Tegyük hozzá azt is: a panelprogram korszerűsítési költségeit még három és fél évig fizetik a lakók.

- Ebben a házban nem a legtehetősebb szombathelyi polgárok élnek. Sokuk esetében a közös költség megfizetése is gondot jelent, így el sem tudom képzelni, hogy tudnának még több pénzt kifizetni - sóhajtott fel a ház közös dolgait intéző fiatalember.
 
Egyébként a Szűrcsapó utcában még másik kettő a 8.  és a 22. számú  ház is hasonló helyzetbe kerülhet, gyakorlatilag bármikor. A Szűrcsapó utca 10. szám alatti ház lakói pedig már túl vannak egy hasonló megpróbáltatáson.

Úgy tudjuk, nem első és egyedi probléma a mostani: a szintén korszerűsítésen átesett 14 emeletes háznál ősszel ugyanez volt a gond, ott is el kellett zárni a gázt több napra, de mivel nem volt ilyen hideg, ez nem okozott problémát. De az egykori Centrum áruház feletti lakásoknál is hasonló problémát kellett megoldaniuk a szakembereknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a helyi védelmi bizottság legközelebb jövő hétfőn délután ül össze, ennek ellenére a bizottság néhány tagja addig is naponta kétszer (reggel és este) a helyszínen tájékozódik az aktuális helyzetről és a munkákról.
 
Adódik a kérdés: vajon először miért nem az elavult elektromos-, víz- és gázvezetékek cseréjéhez kínáltak pályázati támogatást a panelházak lakóinak? Mit ér a vadonatúj műanyag ablak, ha kiderül: akár a lakók életébe is kerülhet a látványos - és persze sok cég számára jövedelmező - felújítás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!