Új szabálysértési törvény: nagyobb bírság, esetleg fogda

Április 15-től hatályos az új szabálysértési törvény, amely minden eddiginél szigorúbban lesújt a hibázókra. Csaknem félmilliót fizethet az, akit egyszerre egynél több, elzárással is sújtható szabálysértés miatt vonnak felelősségre.

Vas Népe

Akár kilencven napra rács mögé kerülhet, illetve 450 ezer forintnyi pénzbírsággal sújtható az a személy, akit egyszerre egynél több, elzárással is sújtható szabálysértés miatt vonnak felelősségre, számol be róla a nol.hu. Ilyenek lehetnek egyebek mellett az 50 ezer forint értékhatár alatti - ezen összeg felett már bűncselekmény -, lopás, a garázdaság, vagy a tiltott kéjelgés is.

Az elzárással nem fenyegetett szabálysértésért kiszabható pénzbírság összege is változik: a helyszíni bírság maximuma a jelenlegi húszezerről ötvenezerre nő, amennyiben nem sikerül az ügyet a helyszínen lezárni, maximum 150 ezer forintos pénzbírságot szabhatnak ki. Háromszázezer viszont a határ, ha az elkövetőt elzárással is sújthatnák. Ilyenkor alapesetben a fogdabüntetés legfeljebb hatvan, fiatalkorú esetén harminc nap lehet.

Ez utóbbi körbe tartozik egyebek mellett a kis értékű lopás, csalás és rongálás, a magánlaksértés, az önkényes beköltözés, a rendzavarás, a garázdaság, vagy ha valaki annak ellenére vezet, hogy eltiltották attól. 

Amennyiben egyszerre több szabálysértés miatt is eljárás indul, a büntetési tételek emelkednek: 150 ezerből 225 ezer, háromszázezerből 450 ezer, a hatvan napos elzárásból kilencven nap lesz. Akit hat hónapon belül másodjára sújtanak helyszíni bírsággal, az ötvenezer helyett hetvenezres büntetésre számíthat.

Még rosszabbul járhat, akit két éven belül legalább három szabálysértési eljárásban marasztalnak el. Amennyiben a harmadik ügyben elzárásnak van helye, a fogdabüntetés felső határa 75 napra nő, ám a notórius szabályszegőt akkor is hatvan napra rács mögé dughatják, ha kizárólag pénzbüntetés lenne kiszabható.

Aki nem fizet, az fogdába megy. Minden ötezer forint egy napot jelent. A büntetést közérdekű munkával is meg lehet váltani, és ekkor ötezer forintonként hat órát kell teljesíteni.

A hajléktalanokat érinti, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt nem lehet bírságot kiszabni, ha az önkormányzat nem teremti meg a hajléktalanellátás szervezeti feltételeit. Ha azonban van a településen valamilyen szálláslehetőség, a visszaesőket akár 225 ezer forintra is megbüntethetik, vagy mehetnek hatvan napra a rács mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!