A fagyos hideg ellen küzdöttek az emberek a hétvégén

Az egész világon tombol a hideg, sorra dőlnek meg a rekordok, egyre több a halálos áldozat. Magyarországon sincs meleg, sokak életetét a rendőrök mentették meg a hétvégén.

MTI

Az Uráltól Spanyolországig folyamatosan áramlik a kontinentális eredetű hideg, száraz levegő déli, délnyugati irányba. A szibériai hideg masszívságát jól jelzi, hogy még Spanyolországban is -5 fok alatti minimum hőmérsékletet regisztrálnak. Közép-Európában -15, -20, Finnország északi részén pedig -30, -40 fok a jellemző érték. Csupán a Brit-szigeteken mértek +5 fokot meghaladó maximum hőmérsékletet, az Ibériai-félszigeten és a Görög szigetvilágban jellemző még hasonló idő. A kontinens nyugati partjainál egy ciklon okoz esőt, illetve havazást. Ugyanakkor Olaszországtól a Balkán-félszigeten át Fehéroroszországig egy másik, hullámzó frontálzóna húzódik, területén sokfelé intenzíven havazik, hófúvás is előfordul.

Csehországban több hidegrekord is megdőlt a hétvégén

Az idei tél leghidegebb éjszakáját tudja maga mögött Csehország. Az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget. A legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. A "legmelegebb" időjárás a cseh-lengyel határ észak morvaországi szakaszán fekvő Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek.Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet. "Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius fok is előfordulhat".

A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban. Nagy problémák vannak országszerte a hajléktalanokkal. Országos méretekben a kihűlés okozta halálesetek száma már több tucatra rúg. Prágában a múlt hét második felében egytucatnyian fagytak meg. Egy-két kivétellel hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittas állapotban fagytak meg a rendkívüli hideg éjszakában.

Hatvankét halálos áldozata van már a rendkívüli hidegnek Lengyelországban

Lengyelország északkeleti részében éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. A meteorológusok azzal biztatnak, hogy az erős fagyok fokozatosan enyhülnek, és február végén napközben már fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az erős fagyok miatt egyes kelet-lengyelországi iskolákban szünetel a tanítás. A Fehéroroszországgal és Litvániával határos Podlasie vajdaság járási önkormányzatai elsősorban ott hosszabbították meg a téli szünetet, ahol a tanulók nagy része több kilométeres távolságból jár be iskolabusszal. Az indoklás szerint így nem kell a megállókban fagyoskodniuk a gyerekeknek.

A január 26-án este beállt szibériai fagyok miatt a lengyel belügyminisztérium az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, amelyek célja egyebek közt a hajléktalanok és az idősebb szociális gondozottak felkeresése és támogatása. A tárca a média közvetítésével folyamatosan a rászorulók megsegítésére, szükség esetén a rendőrség vagy a városőrségek (a rendőrséggel együttműködő, különálló rendfenntartó testület) kihívására szólítja fel a lakosságot.

Sítalpakkal a pálmafák alatt - Dalmácia lebénult a zimankóban

A horvát lapok hírei szerint hétfő reggel megállt a buszközlekedés Zágráb és Split között. A fővárosból Zadarba (Zára) és környékére sem lehet eljutni busszal. A rendkívüli időjárásra felkészületlen mediterrán városok ellátása és forgalma teljesen lebénult. Hétfő hajnalban Zágrábból hókotrók indultak a Split környékiek segítségére. A spliti kórházak megteltek sérültekkel, mert az egész várost jégpáncél borítja. Brac szigetén nincs áram.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Magyarországon több száz embert mentettek meg a fagyhaláltól

A mentősök a szokásosnál mintegy húsz százalékkal több esetet láttak el a hétvégén

A mentősök a szokásosnál mintegy húsz százalékkal több esetet láttak el a hétvégén

A mentősök a szokásosnál mintegy húsz százalékkal több esetet láttak el a hétvégén

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói a rendkívüli időjárási körülmények között a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, nagyjából hatezer esetet láttak el országszerte az elmúlt hétvégén - közölte Győrfi Pál, a szolgálat szóvivője hétfőn az MTI-vel. Mint kifejtette: sok embert a kihűléstől mentettek meg, ötven esetben fagyási sérüléseket láttak el, negyvenhárom helyszínen pedig szén-monoxid-mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást. A folytatódó havazás, a tartós hideg kapcsán a mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat hatvan terepjáró képességű mentőautó és hét mentőhelikopter segíti - tette hozzá.

A mentősök az autóval útnak indulókat arra figyelmeztetik: készüljenek fel egy esetleges, órákig tartó várakozásra. Legyen elegendő üzemanyaguk a fűtéshez, vigyenek magukkal takarót, ne felejtsék otthon rendszeresen szedett gyógyszereiket. Mindenki fordítson fokozott figyelmet a környezetében élőkre, különös tekintettel az idős emberekre, segítségre szorulókra - közölte Győrfi Pál, hozzátéve: a kiegészítő fűtőberendezéseket használók ellenőrizzék, ellenőriztessék a készülék üzembiztosságát, aki teheti szerezzen be szén-monoxidra figyelmeztető berendezést.

Negyven határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól a szerb és a román határon

Negyven líbiai, afgán és algériai határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól a rendőrök a román és a szerb határszakaszon a hétvégén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t. Garamvölgyi László azt mondta: azzal, hogy elfogták az országba illegálisan belépni kívánókat, az életüket mentették meg, mert a nagy hóban és a mínusz 15 fokos hidegben megfagytak volna. A határsértők az árkokba és fák közé húzódva próbáltak elbújni a határrendészek elől. Az elfogott líbiai, afgán és algériai állampolgárokat átmeneti szállásra vitték a rendőrök.

  

 

Tizenkét ember halt meg kihűlés miatt a hétvégén

A hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban - ismertette a hétfő reggelig összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, és 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából. A havazás 26 utat tett ideiglenesen járhatatlanná, 18 utat pedig a hatóság zárt le. Csaknem 15 ezer ember - katasztrófavédők, köteles polgári védelmi szervezetek, rendőrök, közútkezelők és közmunkások - dolgozott több mint ötezer eszközzel. Több helyen átmenetileg szünetelt valamelyik szolgáltatás, hét településen áramkimaradás volt, ez 1573 fogyasztót érintett, nyolc helyen pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt.

24 ezer esetben intézkedtek, háromszáz embert mentettek meg a hétvégén

A rendőrség 24 ezer esetben intézkedett a hétvégén, és 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a legfrissebb adatokat ismertetve hétfő délelőtt az MTI-vel. Garamvölgyi László arról adott tájékoztatást, hogy vasárnap éjjel 43 embert vittek fedett, fűtött és megfelelő ellátást biztosító szociális intézménybe a rendőrök. A főváros közterein 18 embert találtak; melegedőkbe, hajléktalanszállókra vitték őket, így mentve meg őket a fagyhaláltól. Példaként említette, hogy az M3-as autópályán hétfő reggel elromlott egy személyautó, és a több órája fagyoskodó embereket a rendőrök vitték egy melegedőbe.

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint péntektől hétfő reggelig a rendőrök közterületekről 249 embert vittek melegedőbe, hajléktalanszállókra; míg lakásokból, egyéb fűtetlen helyiségekből 50 embert vittek el kihűlés veszélye miatt, és nyújtottak nekik segítséget.

A hétvégén 20 ezer rendőr volt szolgálatban, és 24 ezer esetben intézkedtek.

A hétvégén 170 közúti közlekedési baleset történt, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, 28 pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos baleset volt, és nem járt személyi sérüléssel.

Leállt a hollóházi porcelángyár

A nagy hideg miatt szünetelteti termelését a hollóházi porcelángyár, a cég így spórol a magas gázszámlán - tájékoztatta a társaság az MTI-t hétfőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!