Átalakulóban a kórházak: megszűnik Körmenden a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás

Hónapok óta zajlanak az egyeztetések a kórházak struktúrájának átalakítása miatt. Intézmények nem színnek meg, csak átalakulnak úgy, hogy mindenki hozzájuthasson a legmagasabb szintű ellátáshoz. Körmenden megszűnik a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, Celldömölkön viszont például ezt erősítik.

Vas Népe

Az átalakítás miatt a körmendi és a celldömölki kórházban struktúraváltás lesz. Mindkét kórházban lesz olyan osztály, amelyik megmarad, s lesz olyan, amelyik jelentősen átalakul. A vezető reméli, az átalakításnak nyertesei lesznek a kiskórházak. A körmendi kórház tehát megmarad kórháznak, viszont a jövőben nem lesz önálló gazdálkodása, beolvad a Markusovszky kórházba.

A múlt héten több helyütt is megjelent a hír, hogy vannak olyan kiskórházak, melyeket érzékenyebben érinthet az egészségügy átalakítása. A listán a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház neve is szerepelt. A kórház jövőjéről prof. dr. Nagy Lajos vezérigazgató beszélt.

 
Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója elmondta,  folyamatosak az egyeztetések a kórház struktúrájának átalakítása miatt.

- Nem szűnnek meg kórházak, csak átalakulnak - hangsúlyozta mindjárt a beszélgetés elején a vezérigazgató. - Az egészségügy átalakítása többlépcsős folyamat, melyet a Semmelweis-tervben meghatározottak szerint hajtjuk végre, együttműködve úgy, hogy az optimális betegellátás megmaradjon. Az már körvonalazódott, hogy nem kell mindenhol minden betegséget ellátni.  Ennek megfelelően az az alapelvünk, hogy minden beteg jusson hozzá a legmagasabb szintű ellátáshoz.

Már létrejöttek az úgynevezett nagytérségek, a mi esetünkben négy megye alkot egy nagytérséget. A négy megyei kórház január 1-től állami kézbe került. Az átadás-átvétel folytatódik, a többi kórház az év közepén kerül állami kézbe, a járóbeteg-szakellátást pedig év végén veszi át az állam.

- Az átalakítás miatt a körmendi és a celldömölki kórházban struktúraváltás lesz - folytatta a vezérigazgató. - Körmenden megmarad a jelenlegi sebészeti ellátás, viszont megszűnik a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás. A belgyógyászat esetében járóbeteg-szakellátás, illetve krónikus és rehabilitációs ellátás lesz. Ez 20 aktív és 80 krónikus ágyat jelent majd az év közepétől. A kórház nem zár be, csak funkcióváltás megy végbe. A struktúra átalakításra most írják ki az uniós pályázatokat, több százmillió forintot nyerhetünk, s a pénz segítségével fejleszthetjük a járóbeteg-ellátást, illetve felújíthatjuk az épületet is.

Prof. dr. Nagy Lajos hangsúlyozta, hogy a körmendi kórház tehát megmarad kórháznak, viszont a jövőben nem lesz önálló gazdálkodása, beolvad a Markusovszky kórházba. A tervek szerint ez a folyamat nyár elejéig lezajlik, s mindebből remélhetőleg a lakosság semmit nem érez majd.

- Mint minden átalakításnak, ennek is lehetnek vesztesei - mondta a vezérigazgató. - Próbáljuk mindenki érdekeit szem előtt tartani, s a dolgozókat is megtartani. Lesznek olyanok, akik ezentúl nem helyben, hanem a szombathelyi kórházban dolgoznak majd, de biztosan lesznek olyanok, akik máshol keresnek munkát. A celldömölki kórházban is lesznek változások, ám ez az intézmény megmaradhat önálló intézménynek. Itt az aktív sebészeti fekvőbeteg ellátásban az egynapos sebészeti ellátás szerepe nő meg, a belgyógyászaton pedig itt is járóbeteg-szakellátás és krónikus ellátás lesz. A szülészet-nőgyógyászat a kórház egyik erőssége, ezt a jövőben erősíteni is szeretnénk, és ez az osztály a Markusovszky kórház Zrt. szülészeti-nőgyógyászati osztályához integráltan működik a továbbiakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!