Boltjuk már van, most biofarmot akarnak a hajléktalanok

Egyesületbe tömörültek, boltjuk is van már ebben Kőszegen és Szombathelyen a hajléktalanoknak. Hamarosan lesz biofarmjuk is. Dolgozni akarnak. Biofarmjuk létesítéséhez anyagi segítséget is kaptak egy osztrák szervezettől.

Némethy Mária

Élnek nagyszerű emberek közöttünk. Az egyik Németh Zoltán szociális munkás, aki a budapesti Műszaki Egyetemen lett mérnökké, tengerészként dolgozott, majd a kacskaringósan alakuló élet,  édesanyja betegsége hazahozta. Így lett szociális munkássá, fellengzősen fogalmazva a hajléktalanok apostolává.

- Három éve kerültem Kőszegre - kezdi történetét. - Egy évig a szokványos szociális munkát végeztem, aztán  ráébredtem: ezzel így csak a jéghegy csúcsát súroljuk. A hajléktalanok, akikkel foglalkozom, az emberi kapcsolataikat elveszítették, kiszakítva érzik magukat a világból. Semmi cél, csak vegetálás, alkohol és cigi. Hogyan tudnék belső motiváltságot kialakítani bennük? Mitől élhetnének mégis értelmes emberi életet? Ez volt az a pont, amikor felgyorsultak az események, minden már-már magától jött.

Kőszegen a Szociális Gondozási Központban kaptak egy kis földdarabot, s elkezdtek magot vetni, palántákat nevelni. Az a néhány hajléktalan olyasmit tett, amitől már régóta elszokott: dolgozott, és kezdte örömét lelni annak eredményében. Azután elkezdtek kézműves termékeket készíteni. Nem nagy műveket, például virágokat fenyőtoboz pikkelyéből, de eladták azokat az ostromnapokon, a Savaria karneválon.

Tavaly év elején létrehozták  az Egy-másért Közhasznú Egyesületet.

- Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere Rohoncon (Rechnitz) járva látta, hogy kenyeret vitt ki egy férfi a szarvasmarháknak. Megjegyezte, hogy ennek Kőszegen több ember is örülne. Ő hozott össze bennünket a Hartberg-Oberwart Rotary Club elnökével.

Kaptak tőle használt szerszámokat, vetőmagokat, aztán továbbléptek. Kőszegen és Szombathelyen is boltot nyitottak, ahol az osztrák rotarysok által áthozott használt ruhákat árulják fillérekért. Kőszegen egy hajléktalan a boltos, Szombathelyen egy volt munkanélküli, a hálás Myrtill: 

- Nagy dolog, hogy van munkám! - jegyzi meg.

Két hajléktalan közhasznú munkát végez Kőszegen. Ott az önkormányzattól kaptak ingyen egy nagyobb, műveletlen területet, márciusban elindítják biofarmjukat. Csirkével, tojótyúkkal kezdenek, de lesz libájuk, kacsájuk, pulykájuk is, és saját felhasználásra disznót is tartanak. Ezt eltökélték. A hajléktalan nem rendelkezik kapcsolati tőkével, mely átsegítené a problémákon. A kapcsolati tőke hiányában nehezebben jut munkához, lakhatási lehetőséghez, nehezebben jut élelmiszerhez, ruhához, mindazokhoz a javakhoz, amelyek a túléléshez szükségesek.

25 hajléktalan él Kőszegen, közülük 19 tag az Egy-másért Közhasznú Egyesületben. A 6 nem tag teljesen elzárkózik, nem hajlandó erőfeszítéseket tenni. A 19 tag viszont igen. Bíznak abban, hogy hasznos, értéket teremtő munkával kiverekedik magukat abból az élethelyzetből, amibe belecsúsztak. Újra lesz önbecsülésük, s egyszer majd nem csak 22 ezer 400 forintból (ebből kb. 6-7 ezer a térítési díj) kell havonta  kijönniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!