Felfüggesztett börtön Borgáta volt polgármesterének és jegyzőjének

Jogerősen elítélte a Szombathelyi Törvényszék Borgáta előző jegyzőjét és polgármesterét, és a Borgáta Termál Kft. volt ügyvezetőjét.

Simon Erzsébet

A csalás bűntette és más bűncselekmények miatt E. J. és társai ellen indított büntetőügyben a Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a Szombathelyi Városi Bíróság 2010. július 2-án kihirdetett ítéletét E. J. elsőrendű, M. A. másodrendű és Sz. F. harmadrendű vádlottak vonatkozásában helybenhagyta és jogerőre emelte.
Mindössze annyiban változtatott az előző verdikten, hogy az elsőrendű vádlott két cselekményét - csalás és hűtlen kezelés - folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének minősítette, a másodrendű vádlott esetében a bűncselekmény megnevezését pontosította, a harmadrendű vádlottnál pedig az önállóan viselni köteles bűnügyi költség összegét felemelte.
 
A Borgáta Termál Kft. és az önkormányzat 2002-ben közösen nyert el ötmillió forint támogatást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán a borgátai fürdő szociális helyiségeinek felújítására, ám a pénzt nem a pályázati céloknak megfelelően használták fel. Az elsőrendű vádlott a saját érdekeltségi körébe tartozó céget bízott meg a kivitelezéssel, azonban a tényleges munkát egy alvállalkozó céggel végeztette el, fele annyiért, mint amennyiről számlát nyújtott be. Így az önkormányzatot mintegy öt és félmillió forinttal károsította meg. E. J. kihasználta, hogy M. A. - akivel élettársi kapcsolatban élt -  Borgáta jegyzőjeként dolgozott, és hatással volt a testület döntéseire. Sz. F. akkori polgármesternek tudomása volt a valótlan tartalmú szerződésekről, a kifizetésekről, ezzel pedig bűnsegédként részesévé vált a bűncselekmények elkövetésének.

E. J.-t a tetteiért másfél év, M. A.-t egy év, Sz. F.-et pedig tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, a végrehajtást mindhármuk esetében különböző tartamú próbaidőre felfüggesztette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!