Felsőoktatási keretszámok: megijedtek a diákok

A sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola végzőseinek nagy része szeretne továbbtanulni a felsőoktatásban. Szerdán a 12.B osztályba látogattunk, hogy terveikről, álmaikról kérdezzük őket.

Bajdó Bettina

Arra voltunk kíváncsiak, hogy változtattak-e továbbtanulási terveiken a tinódis fiatalok, azért, mert a kormány, nem sokkal a jelentkezési leadások határidejének lejárta előtt változtatott a felsőoktatási keretszámokon. Jóval kevesebb hallgató tanulmányait fizeti ezentúl az állam, a szakok nagy része pedig fizetős lett.

- Amikor megláttam a keretszámokat, nem hittem a szememnek - mondja Csonka Fruzsina. - A szüleimmel szinte sokkot kaptunk. Nem akartuk elhinni, hogy amit eddig elterveztünk, az nem biztos, hogy valóra válthat. Szinte egyik percről a másikra kellett döntenünk. Egy hétig az internet előtt ültünk, s számolgattuk, hova juthatok be, s ha felvesznek, mennyi lesz a tandíj. A Corvinusra és az ELTE-re adtam be a jelentkezésem nemzetközi tanulmányok szakra. A Pázmányt is bejelöltem, ám ott csak fizetős képzés indul. -

Fruzsina hozzáteszi: kicsi az esélye annak, hogy tanulmányait finanszírozza majd az állam. Ha az ELTE-re veszik fel, akkor félévente 200 ezer forint, ha a Corvinusra, akkor 260 ezer forint lesz a tandíj. Ehhez még hozzájön a lakhatás, az utazás és a megélhetés költsége. A szülők próbálnak segíteni a lányuknak, hogy valóra válthassa álmait. Egy biztos, Fruzsina diákhitelt semmiképp nem venne fel.

Sinka Ramóna sem változtatott továbbtanulási tervein, mivel két éve készül arra, hogy gazdasági irányban képezze magát. A fiatal lány több helyre beadta jelentkezését, többek között a Corvinus Egyetem pénzügyi és gazdálkodás-menedzsment szakára.

Itt nem is indul államilag támogatott képzés, ám Ramóna bízik abban, ha jól tanul, akkor ösztöndíjat kaphat, s ebből fizetheti ki a 300 ezer forintos féléves tandíjat. Ahogy ő fogalmaz, egyetért azzal, hogy változás kellett a felsőoktatásba, ám sokkot kapott ő is, hogy ezt ilyen gyorsan vitték véghez.

Simon András sincs könnyű helyzetben, ő ugyanis jogi pályára készül.  - Éppen a jogi és gazdasági képzésekben épít le az állam - fűzi hozzá András. 

- Kényesen érintett, hogy megtizedelték a helyeket. A tandíj félévente 230 ezer forint lesz. A családom támogat mindenben, de nem kellemes, hogy függenem kell tőlük. Majd próbálom kiegészíteni valahogy a tandíjamat. Talán lesznek ösztöndíjprogramok, amelyek segíthetnek. Szívesen dolgoznék is, de a jogi képzés mellett erre biztos nem lesz időm.  -

KÉT ÉV FELKÉSZÜLÉS KELLETT VOLNA

Hevér Mihályné, az iskola igazgató kimutatásokkal támasztja alá, hogy az elmúlt években a diákok többsége sikerrel felvételizett főként a régió felsőoktatási intézményeibe. Az igazgató szerint jogos, hogy a férőhelyeket úgy kínálják, ahogy szükség van a szakemberekre,  viszont az azonnali megoldások megijesztették a fiatalokat. Azok ugyanis, akik két éve humán tárgyakból készülnek a felvételire, nem tudnak ilyen rövid idő alatt reál tárgyakból felkészülni. Legalább két év kellett volna a változások bevezetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!