Kőszeg: minden 19. lakosra jut egy műemlék épület

Kőszeg az ország műemlékekben egyik leggazdagabb városa. Ezért is kezdte ott fórummal a társadalmi kapcsolatok erősítését az örökségvédelmi iroda.

Némethy Mária

Szerdán este a műemlék tulajdonosoknak tartott fórumon Szima Andreától, a város főépítészétől hallottuk: ma minden 19. kőszegi lakosra jut egy egyedileg védett épület. Ezért érthető, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája által szervezett szerda esti rendezvényére sokan eljöttek.

Az iroda vezetője, dr.Zágorhidi Czigány Balázs  bevezetőjében beszélt a műemlékvédelem átalakulásáról, s arról: Kőszegen intenzívebb jelenlétet szeretnének, heti fogadóórát tartva akarják a városban élő műemlék tulajdonosokat segíteni. A törvényi előírások ismertetéséből kiderült: minden beavatkozás 40 éves villanyhálózat cseréje, vagy kapuszín kifestése is, építési engedély köteles, be kell jelenteni az irodának.

Több kérdést is feltettek a tulajdonosok. Az egyik az volt: van-e, lesz-e pályázati lehetőség? Babos Edit  műemléki felügyelő válaszából kiderült: szeptemberben, októberben várható kiírás homlokzat felújításra, arra érdemes az engedélyek beszerzésével készülni. Több ház lábazata megrongálódott a történelmi belváros rekonstrukciója során, kinek kell azok helyreállításáért fizetni?

Huber László polgármester elmondta, a munkák elkezdése előtt minden ház állapotát felmérték, a kivitelező gondja a helyreállítás. Adódhatnak helyzetek, amelyek megoldásához a tulajdonos, polgármesteri hivatal és az örökségvédelmi iroda együttműködése szükséges.

Voltak, akik házat vásároltak Kőszegen, de utóbb kiderült, az műemlék. Tanácsként hangzott el: minden kőszegi vásárlás esetén érdeklődjenek az örökségvédelmi irodánál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!