Súlyos mulasztások két szombathelyi oktatási intézményben

Ellenőrzést tartottak a szombathelyi oktatási intézményekben, kettőben - a Gotthard Jenő és a Zrínyi Ilona Általános Iskolában -mulasztásokra derült fény. Jubileumi jutalom szabálytalan kifizetésének gyanúja is felmerült.

Bajdó Bettina

A közoktatási törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak legalább négyévenként egy alkalommal ellenőrizniük kell az általa fenntartott közoktatási intézmények gazdálkodását, működésének törvényességét, hatékonyságát, valamint a szakmai munka eredményességét.

Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere rendelte el az iskolák vizsgálatát. Két iskola kivételével (a Gothard Jenő Általános Iskola, valamint a Zrínyi Ilona Általános Iskola) a vizsgálatok megállapították, hogy az intézmények működése megfelel a jogszabályi előírásoknak és az alapító okiratban foglaltaknak. A város oktatási bizottsága megtárgyalta a vizsgálatok eredményét, és felhívta az intézmények vezetőit, hogy a szükséges intézkedéseket minél előbb tegyék meg. 

Mivel a Gothard Jenő és a Zrínyi Ilona Általános Iskolában a vizsgált időszakot követően új igazgatókat neveztek ki, ezért már az új vezetők végzik az ellenőrzési tapasztalatok kiértékelését.

A Gothard Jenő Általános Iskolában súlyos mulasztásokra is fény derült. A város honlapján elérhető a jelentés, mely az iskolában folyó munkáról készült. Csak néhány hiányosság a sok közül: az intézmény nem rendelkezik informatikai biztonsági szabályzattal, továbbá öt évre szóló pedagógus-továbbképzési programmal, illetve a 2011/2012-es tanévre szóló beiskolázási tervvel sem. A sportedző foglalkoztatására kapott óraszámot a vizsgált tanévben az iskola nem a célnak megfelelően használta fel.

Az angol nyelv tanítását nem minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelő végzettségű pedagógus látta el. Gond volt a dokumentumok vezetésével is: a tanulói magatartás értékelése és minősítése nem minden esetben felel meg az alapdokumentumokban foglaltaknak.

A naplóbejegyzések között több helyen hiányos, vagy szabálytalan beírás, valamint javítás fordult elő. A tanügyi dokumentumok hiányosan tartalmazzák a sajátos nevelési igényű tanulókról a kötelezően nyilvántartandó adatokat. Kiderült, hogy igen hiányosak az egyéni fejlesztési naplók bejegyzései 2010. decembertől.

A pedagógusok a vizsgált tanév második félévéig nem rendelkeztek munkaköri leírással. A vizsgált időszakban öt dolgozónak fizettek ki jubileumi jutalmat, négyüknek 25 éves, egyiküknek pedig 40 éves munkájáért. Az érintettek közül kettő dolgozónak, mivel korábbi munkaviszonyokra vonatkozó dokumentumok hiányosak, a 25 éves jogviszonyt meglétét nem tudták megállapítani. (A jelentésről szerettük volna megkérdezni az iskola jelenlegi igazgatóját, ám  nem kívánt nyilatkozni)

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában is találtak a szakértők hiányosságokat, ez az intézmény sem rendelkezik öt évre szóló pedagógus-továbbképzési programmal, s a szakmai, ellenőrzési terv sem készíthető elő. Nem vezetik egységesen a naplók október 1-jei és a tanév végi statisztikáit, illetve a hiányzás összesítését sem. 

A dokumentumok nem minden esetben tartalmazták az előírásoknak megfelelően a sajátos nevelési igényű tanulók adatait, valamint a felülvizsgálat időpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!