Békamentő akció Sárváron

Lelkes önkéntesek fogtak össze Sárváron, hogy békákat mentsenek a tó felé vezető úton.

MTI/AP

Bokorné Csonka Judit, a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület elnöke elmondta, hogy ez az első békamentő akciójuk.

- Nagy László erdőmérnök kereste fel a polgármesteri hivatalt a békák ügyében - folytatta az elnök -, mi pedig már az önkormányzattól kaptuk a megbízást. A város támogat minket az akcióban, a szakmai tudást és tapasztalatot pedig szakértők adják hozzá. A sárvári Tinódi gimnázium tanárai és tanulói is segítik a munkát, s a vadásztársaság is csatlakozott hozzánk. A békák most indulnak el a téli búvóhelyükről a tó felé, hogy ott párosodjanak. A tóhoz viszont át kell kelniük egy forgalmas úton. Most azon dolgozunk, hogy megmentsük ezeket a védett állatokat, ez az egyik fő célunk. Továbbá nem szeretnénk, ha az egyik turistalátványossághoz vezető utat békatetemek borítanák, melyek balesetveszélyesek is lehetnek.

Eddig minden nap kint voltak az önkéntesek, s amikor nem volt fagy, naponta mintegy ötven békát mentettek meg. A vándorlás egészen április közepéig tart majd, így még egy ideig szükség lesz az önkéntesek lelkesedésére.

- Tanulmány is készül az akcióról - emelte ki az elnök -, ebben minden fontosabb adatot feltüntetnek. Így pontos képet kaphatnak arról, hogy hány békafajta él, s hogy milyen szokásaik vannak. Az adatokat pedig a következő években is felhasználhatják. Még most sem késő csatlakozni hozzánk, mert minden segítő kézre szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!