Előrehaladott stádiumban a vépi biomassza erőmű terve

A Vép külterületére tervezett biomassza tüzelésű erőmű hőenergiát szolgáltatna a Szombathelyi Távhőnek. Ajánlatukat eljuttatták a megyeszékhely vezetőihez.

Simon Erzsébet

A BIO-NRG Kft. Vép külterületén egy 19,7 megawatt kapacitású szilárd biomassza tüzelésű erőművet szándékozik építeni. A 2010-ben elkezdődött fejlesztés mára meglehetősen előrehaladott stádiumban van.

A projektfejlesztési munkálatokat nemzetközi szakmai stáb végzi magyar, német, osztrák és finn szakemberek részvételével. Az erőmű egy rendkívül innovatív, Magyarországon példa nélküli, magas hatékonyságú elgázosítós technológiát fog alkalmazni, és elektromos áramot,  továbbá hőenergiát állít elő.

A beruházással mintegy 40 új munkahelyet teremtenek közvetlenül az erőművet üzemeltető cégnél, közvetett módon pedig mintegy 100 embernek kínálnak munkalehetőséget az alapanyag-beszállítóknál.
 
Sokan nem veszik komolyan,  de a helyszín kiválasztása egy biomassza erőműnél kulcsfontosságú. A BIO-NRG Kft. mielőtt a vépi terület mellett döntött  tucatnyi helyszínt vizsgált, figyelembe vette a villamos hálózatra való csatlakozás és a hőszolgáltatás lehetőségét.

- Természetesen fontos szempont volt a régióban elérhető alapanyag mennyisége hosszútávon, de a legfontosabb mégis az volt, hogy az erőmű ne legyen lakott terület közvetlen közelében - magyarázza Pusztai Péter ügyvezető.  

- Jelenleg 5,5 hektár terület áll rendelkezésükre, a technológiával garantálni tudják a szigorú előírások teljeskörű betartását. 15 évre szóló érvényes szerződése van a cégnek 14 beszállítóval erdészeti, faipari melléktermékre, energetikai célra hasznosítható fára.
 
- A villamos energiát a meglévő hálózatba kívánjuk betáplálni, a hőenergiát pedig a Szombathelyi Távhő részére egy 4,2 kilométeres vezetéken szeretnénk értékesíteni. A Budapesti Műszaki Egyetem által készített, komplett hőszolgáltatási tanulmánnyal  és nyomvonallal rendelkezünk. A hőszolgáltatással kapcsolatos hivatalos ajánlatunkat néhány nappal ezelőtt eljuttattuk a megyeszékhely vezetőinek. 

Fontos szempont  Pusztai Péter:  Egy biomassza erőműnek  még ha a legmodernebb technológiát alkalmazza is   van káros anyag kibocsátása. Rendkívül nagy erőfeszítés  és pluszmunka volt a részünkről, hogy az erőművünket olyan területre telepítsük, ahol nem veszélyeztetjük a lakosság egészségét, vagy zavarjuk a napi életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!