Giora Karny megmentése - kiállítás

"Önök élni fognak" címmel nyílik kiállítás március 18-án 14 órakor az ausztriai Bildeinben. Egy szombathelyi zsidó munkaszolgálatos és az őt megmentő burgenlandi család története látható.

Kozma Gábor

- A Szombathely történetéhez is erősen kötődő időszaki kiállítás a múlt század legszörnyűbb korszakát idézi fel, s adja egyben tanúbizonyságát annak: mindig választhatjuk azt, hogy emberek maradunk - mondta el a rendhagyó kiállítás kapcsán Szabadfi Zoltán szervező. 

A dél-burgenlandi Deutsch-Ehrensdorfban lakó osztrák család a II. világháborúban életüket kockáztatva rejtekhelyet kínáltak pajtájukban két szökevénynek, a német katonák jelenléte ellenére ellátták őket étellel és itallal. A két munkaszolgálatos egyike a szombathelyi Krausz György volt, aki később Giora Karny néven lett szobrász.A drámai, történelmi eseményekből kirajzolódó háttér mellett a kiállítás a Legath család történetét és Giora Karny életútját mutatja be, a szombathelyi gyermekkortól a megmentésükig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!