Mertünk nagyok lenni

Ünnepséget tartottak szerdán a megyeházán. Az ünneplők megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójáról, majd átadták a kitüntetéseket.

Bajdó Bettina


Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a megye. Kovács Ferenc megyei elnök  köszöntőjével kezdődött az ünnepség. Az elnök a forradalmak sokféleségével kezdte beszédét. Elmondta, többféle forradalom is létezik,  van például politikai, társadalmi, kulturális és  polgári forradalom is.

- A forradalom szó eredetileg csillagászati kifejezés, mely a latin revolutio szóból származtatott, s körbefordulást jelent  -folytatta tudományos magyarázattal az elnök . -A szó politikai használata Angliából ered, ahol az 1660-as csonka parlament megdöntésekor, majd pedig az 1688-as Dicsőséges Forradalomkor a monarchia helyreállításának törvényszerűen bekövetkező voltára utaltak vele metaforikusan. Az első ismert alkalom, amikor forradalom alatt már nem törvényszerű ciklikusságot, csak megállíthatatlan folyamatot értettek a Bastille ostromához  köthető. Nem csak forradalomból, hanem szabadságharcból is sokféle volt és minden bizonnyal lesz is. Kiemelkedő ezek közül az 1848-as és az 1956-os. Közös bennük, hogy vértelen és örömteli eseménysorozattal kezdődött, ám vérbe fojtották mindkettőt, s utána következtek a megtorlás évtizedei.
 
Kovács Ferenc hozzátette,  amikor Európa forradalmi lángjai kialudtak, mi mertünk nagyok lenni, mertünk nagyot álmodni azért, hogy szebb jövőt biztosítsunk véreinknek, akár az életünk árán is.

 - Az az érzés, hogy jó magyarnak lenni, minden magyar szívében és lelkében örökké ott él  -emelte ki az elnök.  -  A mindenkori kormány feladata pedig éppen az, hogy a közel tizenöt milliós magyar nemzetet megőrizze, s összetartsa. 1848 márciusának éppen az az üzenete, hogy megőrizzünk mindent, ami minket összeköt. Magyarnak kell lenni, ez napjaink forradalma.



 Az ünnepi beszéd után felcsendült Vas megye Himnusza, majd a kitüntetések átadása következett. A megyei közgyűlés díjait csaknem hetvenen vehették át, ketten részesültek Vas Megye Gazdaságáért-díjban: Homlok Zsolt, a Vasúttechnika Kft. Celldömölk ügyvezetője és a szombathelyi Sabina Zrt.  Az ünnepségen munkatársunkat is kitüntették. Kuntár Lajos Sajtó-Díjat vehetett át Bodor Ferenc, a Vas Népe nyugalmazott rovatvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!