Téglagyári tó: sétányt és bográcsozó helyet terveznek Celldömölkön

Januártól a celldömölki városgondnokság üzemelteti a horgásztóként funkcionáló téglagyári tavat, amely a remények szerint szintén növeli a város turisztikai vonzerejét.

Ölbei Lívia

A halászati joggal a 90-es évek óta rendelkező celldömölki önkormányzat úgy döntött, hogy a továbbiakban maga gondoskodik a Cell és Alsóság között található horgásztó (közismerten téglagyári tó) üzemeltetéséről. És miután a városnak a megyei horgász-szövetséggel is sikerült megegyeznie, a tavat az idén január elsejétől a városgondnokság  üzemelteti: próbaképpen, bízva a vállalkozás sikerében. 

A  tó a Vulkánfürdő közelében a remények szerint szintén növelheti a város turisztikai-idegenforgalmi vonzerejét is. 
A városgondnokság első feladata az volt, hogy eltávolítsa a tópartról a víz felé forduló, (meglazuló, kiforduló gyökérzetükkel) könnyen balesetveszélyessé váló fákat.

Az első lépcsőben tíz fát vágtak ki, a szabályok és az egyensúly megőrzésének érdekében most a fatelepítés  következik.  Pusztai Gábor, a város főkertésze hangsúlyozza: a fakivágás mindig nagy körültekintést kíván, hiszen a következményei hosszú távon meghatározzák a környezet arculatát. A tó körül kivágott fákat akáccal, szomorúfűzzel és nyírfaligettel pótolják.

Aztán következik a haltelepítés: "Ha van hal, és ennek híre terjed, akkor jönnek bérletet venni a horgászok", vonja le a következtetést  Bakó István, a városgondnokság igazgatója. Pontyot, keszeget és (ragadozóként) süllőt készülnek telepíteni a horgásztóba. (Mint kiderült, mostanában éppen keszeghiány van, de néhány hónap múlva erre is lesz megoldás.)

Bakó István úgy véli, a szépen rendbe tett horgásztó növelheti a város idegenforgalmi vonzerejét. Éppen ezért a fakivágáson-fatelepítésen túl egyéb változtatásokat is terveznek a tó körül: lesz sétány - azoknak, akik gyönyörködni, pihenni szeretnének- , és találnak az érdeklődők bogrács felállítására, főzésre alkalmas helyeket is. 

A Vulkán Fürdő szállodával, kempinggel bővül, hamarosan elkészül a Vulkánpark - bár többek szerint praktikusabb lett volna magát a Ság hegyet, a vulkánt "parkosítani."  De a Ság hegy alatt húzódó ipari vágányt nem volna célszerű megszüntetni: hátha akad valakinek jó és megvalósítható ötlete. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!