A szőlő ünnepe Szent Györgykor: városnap Kőszegen (képgalériával)

Kőszeg – Kedden hajnalban is szedtek hajtásokat különféle dűlőkben a kőszegi gazdák, hegyőrök. Mint 1740 óta mindig, most is bemutatták azt a város első polgárának, a polgármesternek. A Szőlő Jövésének ünnepe kedden szőlőültetéssel és avatással is kiegészült.

Némethy Mária

A Szent György-napokon az ünnepi hangulat, a várakozás öröme, izgalma szinte tapintható Kőszegen. 1740 óta, de valószínűbb, hogy már azelőtt is mindig így volt ez. A korabeli iratokban az olvasható: „Eleitűl ezen N(emes) Városban bévett szokás szerint Szent György napján, úgy, mint szokot, Bírói Választás napján az Hegy Mesterek az Tanátsházba szoktak szőlő jöviseket (hajtásokat) hozni, mellyek által az Városy Lakósok is az Borbéli terméshez reménységhek volt, ezen jövisek ekkoráigh könyvben nem rayszoltattak, következendőképpen Emberekk elméjébül is kihültek, hogy azért az Posteritás is megh tudhassa minémő boldogh lés boldogtalan Sorsra jutott ezen Városnak állapotytya, ezen belől irt mód szerint következik az esztendők száma, mellyben continius temporibus de Anno ad Annum minémő jövisek lettenek, azokon minémő bor is termett.”

Szent György napján a hegyőröket kedden is a különböző dűlők szőlőiben találta a napkelte, ahol „megszedték” a hajtásokat a vesszőkről. Ezeket jegyzik be 1740 óta folyamatosan a Szőlő Jövésnek Könyvébe, egy olyan könyvbe, amely egyedülálló az egész világon. A kőszegiek már elindították a folyamatot: reményeik szerint Magyar Örökség- díjas lesz a könyv.

A város nagy ünnepe kedden még sokrétűbb volt, mint máskor. Mariborból egy rekordszőlő hajtását ültették el, aztán következett a bejegyzés ceremóniája, majd estefelé dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felavatta a Jurisics teret és Kőszeg megújult történelmi belvárosát.


De vegyük sorba a történéseket.

A protokolláris része a napnak most is azzal kezdődött, hogy a város vezetése a temetőben megkoszorúzta az ünnepség létrehozásáért oly sokat tett Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok, és a minőségibb borászatért, borversenyekért éveken át fáradozott Szövényi Ernő sírját.

Ezután ünnepélyesen elültették  a Chernel utcai városfalnál a Guinness rekordnak számító, Mariborban található, több mint 400 éves, ma is termő szőlő hajtását. Ezt Szlovénia szomszédos országaiba mindenhová ajándékba elviszik a mariboriak.

Magyarországon először Kőszeg kapta meg. Maribor vincellére kedden Kőszegen elmondta:
– A párizsi genetikai intézet is elismerte, hogy ez a világ nemes szőlőtőkéi közül a legrégibb.

Erről egy okmányt is elhoztak Kőszegre, amely bizonyítja, honnan származik a szőlőtő. Huber lászló, Kőszeg polgármestere köszönetét fejezte ki a mariboriaknak. Szeretnék, ha a városfalat szőlő futná be, így kőszegi furmintot és kékfrankost is elültettek kedden. A helyszínt kőszegi szakemberek választották ki, mert az fagytól védett, száraz hely, ráadásul a fal szépen visszasugározza a növényre a meleget.

Ezután zenés menet vonult végig a város utcáin. A Borok házától indultak a Jurisics térre, ahol a város hagyományainak megfelelően a hajnalban szedett, az idén szépen kifejlett szőlőhajtásokat bemutatták a gazdák Huber lászló polgármesternek, új borhölgyeket avattak, s meg is áldották a hajtásokat a városháza előtt. Ezután a Hotel Írottkőben következett a bejegyzés, berajzolás a Szőlő Jövésnek Könyvébe, majd a Vas megyei borverseny eredményhirdetése.

Az idén összesen 124 nevezés érkezett a megyei borversenyre, ebből 70 vörösbor, 11 rosé és 43 fehérbor volt. A szigorú zsűri az alábbi minősítéseket adta: 9 oklevelet, 37 bronz, 57 ezüst, 19 arany és 2 nagyarany minősítést. Nagyaranyat kapott a fehérborok közül a Mándli Borház chardonnayja 94,75 ponttal és a rosék közül Mándli Tibor kékfrankos roséja 94 ponttal.

A Jurisics téren egész nap kézműves kirakodóvásár volt kézműves foglalkozásokkal, kőszegi borok kóstolójával, délután zenés tavaszköszöntőt rendeztek művészeti csoportok fellépésével. A Hotel Írottkőben meg lehetett tekinteni a „Kőszeg az én városom ” című gyermekrajz verseny legjobb alkotásainak kiállítását.

18 órától újabb nagy ünnepség színhelye volt az ország egyik legszebb tere, a Jurisics tér. A tér és a történelmi belváros felújított, megszépült közterületeinek átadása volt. Köszöntőt Huber László polgármester mondott, avatóbeszédet dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ezután a város fúvószenekara térzenét adott, a napot Meggie és Géza koncertje zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!