Artner Tamás: tartott tőlünk a Pápa

Múlt szombaton Pápán elszenvedte első idei bajnoki vereségét a Haladás Sopron Bank együttese. A haladas.hu Artner Tamást kérdezte az okokról.

Vas Népe

Kikapni sosem kellemes dolog, a Haladás-szurkolók által nem igazán kedvelt Lombardtól pedig különösen nem az. Szerencsére jó ideig nem ismertük ezt az érzést, hiszen általában oda-vissza vertük a sárga-feketéket. 2010. augusztus 20-án szakadt meg ez a sorozat, amikor a chilei játékvezető három Hali-futballistával is megismertette a piros kártyát, a Pápa pedig 5:1-re elkalapálta a mieinket. Szombaton pedig megszületett a második vereségünk is a Pápa ellen: a hazaiak Seye 88. percben fejelt góljával 1:0-ra verték Schimmeréket. A teljesen döntetlenszínezetű meccset azonban előtte eldönthette volna a Haladás, ám Radó András kiállítása után Kenesei Krisztián a 82. percben tizenegyest rontott - tehát félig már a kezünkben volt a három pont. Hiába mondta Bíró Péter a sajtótájékoztatóra menet félhangosan a büntetővel kapcsolatban, hogy "Ha két méterről valaki kezére rálövik a labdát, az nem büntető" - ez bizony nagyonis annak tűnt. Lényeg a lényeg: a tizenegyes kimaradt, a Haladás pedig elszenvedte első tavaszi vereségét.

- Utóbbival csak részben értek egyet. Kenőnek a helyzetén kívül ugyanis még két komoly lehetősége is akadt az első félidőben, amelyekben ha lő és nem passzol, lehet, hogy több góllal is vezethettünk volna - jelezte Artner Tamás, a Haladás edzőjea www.haladas.hu oldalon. - Az viszont igaz, hogy a félidő nagy részében mi birtokoltuk a labdát, fölényben játszottunk, de nem volt egyszerű dolgunk, mert Bene Ferenc kollégám teljesen mást játszatott csapatával, mint korábban. A négy védő elé ugyanis négy védekező középpályást tett be, így roppant nehéz volt a kapujuk elé jutni, a bekkek mögött pedig nem akadt üres terület, ahová berúghattuk volna a labdát. Forgattuk a széleket, de nem jártunk igazán sikerrel, nehéz volt mit kezdeni a masszív pápaiakkal. Mindenesetre a felállásból is látszott: a Pápa bizony tart tőlünk. Szünet után feljebb jöttek a hazaiak, szerkezetet váltottunk, Nagy Dániel bement Radó és Kenesei mögé, ez viszont azt is eredményezte, hogy a széleken kissé lyukasak maradtunk. Viszont hiába támadtak többet a hazaiak, Rózsa Daninak csupán egyszer kellett védenie. A hajrára felgysorsultak az események, ha a kiállítás után berúgjuk a büntetőt, biztos, hogy nem egyenlít ki a Pápa, nem beszélve aról, hogy ugye nem is nyer. A kimaradt tizenegyes azonban fellekesítette a hazaiakat, lelki muníciót adott számukra, és a végén egy szerencsés góllal megnyerték a találkozót.


- Kenesei Krisztián tavasszal már két büntetőt is elhibázott. Nem lett volna szerencsésebb, ha más áll oda a tizenegyeshez?

- Kenesei Krisztián, Tóth Péter és Halmosi Péter volt kijelölve erre a feladatra, nekik kellett eldönteniük, melyikük érez magában annyi erőt, hogy ő lőjje a tizenegyest. Kenesei megfogta a labdát, és úgy láttam, hogy senki sem akarta elvenni tőle, hogy hagyd Kenő, majd én rúgom. Az meg furcsán nézett volna ki, ha a kispadról bekiabálok, hogy Kenő, nehogy te lődd!

- Aki a kijelölt tizenegyesvégrehajtók közül éppen a legjobb formában érzi magát. Mindenesetre Kenesei Krisztián változatlanul bent lesz az előbb említett hármasban, tehát ha úgy érzi, legközelebb is odaállhat a labda mögé.


- A vereség ellenére látott pozitívumokat?

- Csakúgy mint  valamennyi tavaszi idegenbeli meccsünkön, az első félidőben ezen a találkozón is eldönthettük volna a meccset - ez mindenképpen pozitívum. Zalaegerszegen, Kecskeméten, és most, Pápán is megvoltak az első félidőben a helyzeteink ahhoz, hogy már ekkor lerendezzük a meccset. Kecskeméten például az első negyedórában három góllal mehettünk volna. De visszatérve Pápára: az első félidőben sok jó egyéni teljesítmény is akadt a csapatban, és szerintem szépen is futballoztunk. A második játékrészben már kevesebb kiemelkedő produkciót láttam, ami annak is betudható, hogy néhány játékosom nem volt éppen fitt. De ilyen más csapatoknál is előfordul, nem lehet minden meccsen egyenletes teljesítmény nyújtani. Viszont szeretném kihangsúlyozni: ha nyerünk, akkor is ez az én csapatom, és ha kikapunk, akkor is. A hibákból viszont tanulni kell, és jövő szombaton meg kell verni az Újpestet. Higgyék el szurkolóink, bennünk is legalább annyira bánt a szombati vereség, mint őket. Egész héten súlykoltam a fiúk fejébe, hogy drukkerink számára miyen fontos a pápai meccs, mekkora jelentőséggel bír ez számukra. Nyerni akartunk Pápán, sajnálom, hogy így sikerült, velem együtt a játékosok is nagyon szomorúan ültek a lefújás után az öltözőben.


- Kicsit más téma. Egyesek szerint MarianSluka és Goran Vujovics mellőzésének az az egyszerű  magyarázata, hogy nem magyarok.

- Ez nem így van. Én látom hétközben a két játékost, és ez alapján jelenleg nincs helyük a kezdőben. Sluka edzésmunkájával semmi probléma sincs, ugyanakkor azokon a posztokon, amelyeken ő szerepel, vannak nála jobbak. Vujovics pedig sokat volt sérült, de az ő posztján is akad jobb futballista. Tehát változatlanul tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy külföldi játékost akkor teszek be a kezdőbe, ha jobb mint a magyarok.

További Haladás-hírek a www.haladas hu oldalon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!