Diszkóbaleset: négy év börtön a részegen halált okozó sofőrnek

Négy év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Körmendi Városi Bíróság azt a fiatalembert, akit halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádoltak.

Simon Erzsébet

- Sajnálom, nem kellett volna ittasan autóba ülnöm. Az eltelt idő alatt átértékeltem az életemet: nem szeretnék többé törvénybe ütköző cselekedeteket elkövetni  - mondta szerdán az utolsó szó jogán a Körmendi Városi Bíróságon D. D., akit halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés  bűntettével vádolt az ügyészség.

A fiatalember tavaly március 5-én hajnalban jogosítvány nélkül, részegen, a megengedett sebesség több mint kétszeresével vezette a belvárosban a szüleitől elcsent autót, s karambolozott. A  jármű egyik utasa, egy fiatal lány a kórházba szállítást követően meghalt.

A szerdai tárgyaláson dr. Ujvári Erika ügyész a perbeszédében hangsúlyozta: a vádban foglaltak fenntarthatók, a tényállást rendőri jelentések, szakértői vélemények, tanúvallomások támasztják alá, s bár a vádlott a vallomása szerint nem emlékezett az eset körülményeire, az eljárás során egyértelműen kiderült, hogy ő vezette az autót.

Dr. Bőle Barbara ügyvéd a védőbeszédében arra hivatkozott, hogy haláleset nem, legföljebb sérülés  következett volna be, ha az utas használta volna a biztonsági övét. Ezért aztán emiatt  a védencét nem terheli felelősség.

Dr. Szabó Sándor  tanácsvezető bíró az ügyészi álláspontot osztotta. Az ítélet indoklásakor kifejtette: a többszörösen büntetett, a baleset idején felfüggesztett fogházbüntetés hatálya alatt állt D. D. maga is beismerte, hogy sokat ivott.

Jogosítványa nem volt, a kocsit a szülei tiltása ellenére vitte el, utasokat szállított lakott területen belül óránként 112-117 kilométeres sebességgel, durván megszegett több KRESZ-szabályt. A veszélyhelyzetet maga idézte elő, a haláleset ezzel ok-okozati összefüggésben áll.

Ezért a bíró négy év börtönt szabott ki a vádlottra, négy évre a közügyek gyakorlásától, öt évre a közúti járművezetéstől - ennyi ideig nem szerezhet jogosítványt  is eltiltotta.

A vád és a védelem képviselője is három nap gondolkodási időt kért, hogy eldöntsék, elfogadják-e a mérlegeléssel megállapított verdiktet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!