MÁV-mélyrepülés: a képviseletet is megszüntették Szombathelyen

Szombathely valamikor vasúti központ volt, a folyamatos átszervezések oda vezettek, hogy ma már képviselete sincs a a városban a vasúttársaságnak.

Peltzer Géza

Finoman szólva félrevezető a "MÁV igazgatóság" felirat a Széll Kálmán utca elején lévő épületen. Ugyanis sem igazgatóság, sem  képviselet nem működik ma már a megyeszékhelyen.

A MÁV területi képviseletek január elsejével megszűntek - kaptunk nemrég információt. A társaságtól is kértünk erről tájékoztatást, de válasz a mai napig nem érkezett. Más forrásból megtudtuk, hogy az Európai Unió nyomására 2002-ben elindult egy átalakulás, amely a területi felépítés felől a szakági felé vitte el a vasúttársaságot.

Ekkor megszüntették  a hat "területi" igazgatóság önálló pénzügyi gazdálkodását, helyébe a "szakági" (gépészet, árufuvarozás, személyszállítás stb.) lépett. Az unió ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy átláthatóvá váljanak  a szakágak pénzügyei. (Az EU könyvelési szempontokat tartott szem előtt, nálunk azonban ez szervezeti átalakítást is jelentett.) 

Szakágak szerint fő-igazgatóságok jöttek létre, a területi  igazgatóságok helyébe képviseletek léptek - jogutódként 2003 őszén. A képviseletek idén január 1-jéig működtek, ekkor ezeket is megszüntették azzal az indokkal, hogy  a képviseleteknek alig vannak feladataik.

Ez azt jelenti, hogyha valakinek a MÁV-val van olyan ügye, amely nem szorosan  kapcsolódik a szállításhoz (pályázat, rendezvény stb), a központhoz kell fordulnia. Az újabb szervezeti átalakítás nem járt tömeges leépítéssel, csak néhány fő vesztette el munkáját.  

Hat igazgatóból négyet nyugdíjaztak

Hat területi igazgatóság működött korábban, a 2003-as  átalakulás után hat képviselet jött létre. Tavaly novemberben a hat igazgatóból négyet nyugdíjaztak, a maradék két vezetőnek olyan állást ajánlottak fel, amelyet nem tudtak elfogadni. A titkárnőknek felmondtak, a sofőri állást már nem töltötték be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!