Milyen a családok helyzete?

Az egyházmegyei karitász munkatársai, akivistái gyűltek össze szombaton. A családok helyzetéről hallgattak meg előadást. A Martineumban több mint száz hallgatója volt dr. Farkas Péternek.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász plébániai önkéntes munkatársai, alkalmazottai havonta egyszer összegyűlnek. Nemcsak az előttük álló feladatokat veszik számba, hanem előadást is meghallgatnak, egy témában elmélyülnek. Ez szombaton is így volt.
 
A Martineum Felnőttképző Akadémián Letenyétől Szentgotthárdig - tehát zalaiak és vasiak együtt - több mint százan hallgatták meg dr. Farkas Péter, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet főosztályvezetője  előadását arról, hogy milyen a magyar családok helyzete, ez az eldurvult világ hogyan hat rájuk.

Dr. Farkas Péter a nemrégiben elhunyt dr. Kopp Mária neves magatartáskutató közeli munkatársa volt (sokak szerint utóda lesz). Kopp Máriával együtt vallja: teljesen egyértelmű, hogy minden ország, minden nemzet életében a család a legfontosabb, hiszen ha nem születnek gyermekek, akkor például nem lesz egészségügyi ellátás, nem lesz nyugdíj ellátás. Még ennél is fontosabb, hogy a generációk közötti összetartozás a nemzet összetartozásának is az alapja.

Magyarországon minden felmérés, vizsgálat azt mutatja: ilyen szempontból lélekben nagyon pozitívak a magyarok, nálunk érzik az emberek leginkább úgy, hogy a fiatalok felelősek az idősekért és az idősek felelősek a fiatalokért. Más országokban - főleg Nyugat-Európában - már sokszor úgy gondolják, ez az állam gondja és feladata, vagy csak pénzért hajlandók ezt megtenni egymásért. Tehát Magyarországon megvannak arra az igények és elvárások, hogy jó családi közösségben éljünk. Többek között ezért is nagyon fontos lenne elérni, hogy legyenek családbarát munkahelyek, hogy össze lehessen hangolni a gyerekvállalást és a saját tanult képességeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!