Öko-tanúsítványokat építenének a textil-ruhaipari közbeszerzésekbe

A közbeszerzések átalakítása, a vállalkozók felkészítése és a fiatalok környezettudatos gondolkodásának fejlesztése is fontos ahhoz, hogy kizöldüljön a textil és ruhaipar.

Kiss Tamás

A környezetbarát alapanyagok elterjedésében a termelők mellett fontos szerepük lehet az önkormányzatoknak, a kormányoknak, nagyobb mennyiségű zöld beszerzéseikkel ugyanis közvetlen módon járulhatnak hozzá a környezet védelméhez, jobban is ösztönözhetik a környezetbarát termékek gyártásának felfutását, s persze a háztartások számára is utat mutathat. Ezt felismerve az EU is több programot indított.

A legjelentősebbek egyikeként (a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ közreműködésével) 2009-ben indult el a Tex-EASTile projekt, amelynek a minap Szombathelyen tartották a zárókonferenciáját. Silvia Pozzi, a projekt vezető menedzsere elmondta: a program során a délkelet-európai térség hat országában (Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Olaszországban és Magyarországon) dolgoztak azon, hogy újfajta együttműködések jöjjenek létre a köz- és a magánszféra között. Ennek érdekében a partnerek bevonásával mindenki számára elérhető tudásbázist hoztak létre, öko-design eszközöket és innovatív módszereket fejlesztettek ki.
 
A program a gyártási folyamatok átalakítása mellett arra is nagy erőkkel koncentrált, hogy a közigazgatás szereplőiben tudatosodjon: textil- és ruhaipari beszerzéseiknél igenis vegyék figyelembe az öko-fenntarthatóság alapelveit. E munka eredményéről Kiss-Bauer Szilvia, a projekt egyik honi menedzsere elárulta: március végén Budapesten rendezvényt szervezetek a közbeszerzésben érintett intézmények, s a textil-ruhaipar zöldítésében partner vállalkozások számára. Ezen harmincnál is többen vettek részt, s a kiírók nyitottak voltak arra, hogy közbeszerzési felhívásaikba beépítsék az öko-tanúsítványokat és minősítéseket.
 
A projekt harmadik fő csapásirányaként az óvodások, továbbá az általános és középiskolás tanulók környezettudatos gondolkodását fejlesztették. Először a pedagógusok, majd rajtuk keresztül (korosztályi sajátosságaiknak megfelelően) az óvodások és a diákok ismerhették meg a természetes alapanyagokat, és azok tudatos felhasználását a mindennapi viseletek és kiegészítők területén.

Dr. Iker János, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az öko-tudatosság fejlesztését az óvodában, az iskolában kell elkezdeni. Mint hozzátette: az óvónők, a tanítók és a tanárok zseniális munkát végeztek, amikor is a projektben a gyerekek számára a magtól kezdve a termésen át az anyagok elkészültéig bemutatták az öko ruha- és textilipar folyamatait. A legjobb pályaműveket kiállításon, divatbemutatón tárták a közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!