Beindul a grillszezon

Szombathely - Most, amikor már hosszúak és langyosak az esték, legfőbb ideje, hogy a kertes házaknál, nyaralóknál felkészüljünk a csoportos szabadtéri sütögetésre, a grillezésre.

Vas Népe

Ha még nincs berendezésünk, választanunk kell, hogy a hagyományos faszenes, a gázos vagy az elektromos sütőt részesítjük elônyben. Mindegyik variációból számtalan, olcsóbb és drágább modell közül válogathatunk. A faszenes grillek általában mozgathatók és viszonylag kevés helyet igényelnek. Legnagyobb hátrányuk, hogy a faszén felizzítása türelmet és némi ügyességet is igényel. Viszont kétségtelenül az izzó parázs adja a legjobb ízt és a legjobb hangulatot is a partihoz. A gázgrillek viszonylag drágábbak és nagyobbak: ha emellett döntünk, érdemes a sütögetőhely számára végleges helyet kialakítani a kertben. Cserében kényelmet, szabályozható hőfokot kapunk. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás az elektromos grillsütő, bár használatával a problémákkal együtt elveszítjük az igazi tűz-feelinget és a sültek sajátos, füstös ízét is. Ezt az utóbbit akár erkélyen, teraszon, végső esetben még a konyhában is használhatjuk.

A hely kiválasztásakor tartsuk szem előtt a biztonságot

Egyébként a grillezést ne végezzük zárt teraszon, garázsban, sátorban. Ugyancsak a tűzveszély miatt a növényzettől és egyéb gyúlékony anyagoktól is tisztes távolságban grillezzünk. Legjobb, ha a kert egy szélcsendes, ám minden oldalról könnyen megközelíthető helyén lebetonozzuk, kavicsozzuk vagy letérkövezzük azt a területet és környékét, ahova a grillező kerül. Így könnyebben tisztán tartható és nem tapossuk le a füvet sem. Az ülőhelyek, padok a sütőtől 120-150 centiméterre vannak biztonságban. Hagyjunk helyet kézközelben a grillező és tálaló eszközöknek, edényeknek, a tányéroknak.

A grillezés ideje alatt tartsunk készenlétben egy vödör vizet, esetleg homokot, ha netán hirtelen tűzoltásra lenne szükség. Hőálló kötény, kesztyű viselése ajánlott, a sütő körül pedig kimondottan erre a célra szánt eszközöket, villákat, lapátokat használjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!