Nem épül fel a hulladékégető Heiligenkreuzban

Az osztrák BIGAS civil egyesület szerdán tájékoztatta magyar partnerét, a PRONAS-t arról, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégető felépítésének ügyében másodfokon eljáró bécsi Környezetvédelmi Szenátus támogató döntését, egyben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Kiss Tamás

A két civil szervezet péntek délelőtti eltendorfi közös sajtótájékoztatóján aztán egy másik, a beruházó BEGAS-t ugyancsak hátrányosan érintő hír is napvilágra került: nevezetesen, hogy az említett bíróság az első fokú eljárásban is hibát talált. Az osztrák Közigazgatási Bíróság ugyanis jogosnak találta Szentgotthárd Város Önkormányzatának és a Vas megyei Közgyűlésnek azon panaszát, hogy megvonták tőlük az ügyféli státuszt.

Minderről  BIGAS részéről Johann Raunikar adott tájékoztatást, hozzátéve: a magyar és osztrák szervezetek, köztük a civilek történelmi sikert arattak.

Johann Rauniker arra hívta fel a figyelmet, hogy a másodfokú eljárást formai okok miatt helyezték hatályon kívül, a bíróság addig már el sem jutott, hogy a tartalmi kifogásokat is kivizsgálja, holott az aktivista szerint ilyenből is jónéhány akad.

Ha BEGAS úgy dönt, hogy ismét elindítja az engedélyeztetési folyamatot, akkor ezek is sorra kerülhetnek majd, tette hozzá Johann Rauniker, aki bízik abban, hogy a fejlemények tükrében a beruházó belátja: nem érdemes erőlködnie, tovább küzdenie.

Ugyanebben bízik  a PRONAS is, mint azt a szervezet nevében a tájékoztatón Woki Zoltán hangsúlyozta: a BEGAS-nak már eddig is évei mentek rá a hulladékégető előkészítésére, s az új eljárás is legalább 5-6 esztendőt venne igénybe. A BEGAS helyében ő mindenképpen elgondolkozna ezen.

Ha mégis az új eljárás mellett döntene a BEGAS, akkor megint csak számíthat az ellenállásunkra, arra, hogy mindent megteszünk a hulladékégető felépítése ellen, nyomatékosította Woki Zoltán, aki osztrák kollégájához hasonlóan rendkívül örvendetesnek tartja, hogy osztrák és magyar szervezetek együtt tudnak dolgozni egy közös ügyért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!