Simor András: megtorpant a válságból való kilábalás

Szombathely - Noha 2010-11-ben megindult egy kilábalási folyamat, ez erre az évre megtorpant, mondta Simor András, az MNB elnöke csütörtökön a Tó vendéglőben megtartott előadásán.

Peltzer Géza

A jegybank elnöke a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub meghívására érkezett Szombathelyre. A világválság kirobbanása óta tart  az az elő-adás-sorozat, amelynek mostani vendége, Simor András elmondta: tavaly-tavalyelőtt már megindult egy szerény növekedés, de idén legjobb esetben is stagnálni fog a magyar gazdaság. Az az első negyedéves adatok alapján még növekedés prognosztizáltak, de mára biztosnak látszik, hogy ez az év nem hoz GDP-növekedést, inkább csökkenést.
Ennek legfőbb oka az, hogy Európa pénzügyi válságba került. Kontinens-szerte visszaesett a bankok kockázatvállalási kedve, felmennek a kamatok, és bár tavaly ősszel az Európai Központi Bank  1000 milliárd eurót pumpált a bajba került országok bankjaiba, és valamennyire rendeződött is a helyzet, az uniós  gazdaság még nem talált magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!