Mivel menjünk a Balatonra? Vonat, busz, avagy autó?

Több hete tombol az igazi nyár. Ilyenkor elképzelni sem lehet, hogy van, aki nem akarna - akár csak egy hétvégére is - elutazni a magyar tengerre. Utánajártunk, hogy mivel érdemes a Balatonra utazni.

Kelemen Attila

Mindig is örök dilemma volt, hogy mivel érdemes elutazni a magyar tengerre. Ám ahhoz, hogy pontos választ kapjunk a kérdésünkre, előbb azt kell tisztázni, hogy hányan, mennyi poggyásszal, illetve mennyi időre szeretnénk magunk mögött hagyni a fárasztó hétköznapokat a balatoni nyár kedvéért.

Minden eshetőséget figyelembe véve megvizsgáltuk, hogy mennyire is kell a pénztárcánkba nyúlnunk ahhoz, hogy megtegyük a SzombathelyBadacsony utat  természetesen a visszaúttal együtt. Azért választottuk a boráról is méltán híres települést, mivel megyénkből főleg a Balaton északi partját célozzák meg a nyaralók. Az kalkulációknál teljes árú menetjegyeket vettünk figyelembe, illetve az interneten található menetrendeket vettük segítségül.

Amennyiben egyedül szeretnénk útra kelni, akkor nagy eltéréseket nem tapasztalunk a vonatjegy, a buszjegy, illetve autó esetén a benzinköltség között.
Vonattal történő utazás esetében  2480 fotinttól 2750 forintig terjed az első osztályú menetjegy ára, a másodosztályúé pedig 2200 forint, ha csak az odaútat vesszük figyelembe. Vasúton a legrövidebb utazást a közvetlen járatok biztosítják, melyek 2 óra 15 perc alatt érnek le Badacsonyba. Abban az esetben azonban, ha Celldömölköt vagy Tapolcát érintő járattal utazunk, akkor akár 4 óra is lehet az összidő az esetleges csatlakozással és várakozással együtt.

Ha az autóbuszt választjuk, akkor kénytelenek vagyunk valamekkora  kerülőt beiktatni az útvonalba, ugyanis Zalaegerszegen, Veszprémen vagy Tapolcán keresztül tudjuk csak megközelíteni Badacsonyt. És nem is annyira mindegy, hogy melyik útvonalat választjuk, hiszen a volántársaságok a menetdíjak magállapításánál a kilométertáblázatot veszik alapul, azaz minél több kilométeren át utazunk, annyival többet kell fizetnünk az utazási  szolgáltatásért. Tapolcán keresztül 2200 forint a jegy ára, Zalaegerszeget érintve 2520 forintot, míg Veszprémet útba ejtve 3130 forintot kell fizetnünk. Természetesen az utazás hossza is eltérő: 3 óra 17 perc, 3 óra 37 perc, illetve 4 óra.

Ha úgy döntünk, hogy gépkocsival tesszük meg a távot, akkor nyilván nem kell a csatlakozással és a várakozással bajlódni, és közel másfél óra alatt leérhetünk a Balatonra. A benzinköltség - 100 kilométeren 6 literes fogyasztás mellett a jelenlegi benzinárakkal számolva - 2400 forint körül mozog.

Összességében autóval a legrövidebb az út, ám a parkolási költségekkel is számolni kell, illetve ha a nagy melegben a klímát is használjuk, akkor az üzemanyagfogyasztás is nőhet. A vonat és a busz mellett pedig a kényelem szólhat, hiszen út közben a vezetés helyett mással is foglalkozhatunk.

Ha nem egyedül, hanem családdal tervezzük az utat, akkor a magas benzinárak ellenére is az autó tűnik a kézenfekvő megoldásnak, hiszen a költségek így  eloszlanak az utazók között. Igaz, hogy mind vonaton, mind pedig autóbuszon családi-, illetve gyermek-kedvezménnyel várják az utazni vágyókat, ám autóban mégis könnyebb a gyerekeket szemmel tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!