Artner Tamás a Videoton-meccsről: beütött a krach!

Artner Tamás a Szombathelyi Haladás trénere a Videoton elleni 2:1-es vereség után többek között azt is megindokolta: a második félidőben miért Jagodicsot cserélte be a sérült Guzmics helyére - tudta meg a haladas.hu.

Pum András

Három perc nem sok idő, ezalatt még talán a sarki boltig sem ér le az ember - a futballban meg pláne nem nagy intervallum. Igaz, akadtak mérkőzések, ahol ennél kevesebb idő alatt is megfordítottak egy-egy meccs állását. Nos, vasárnap este pontosan ennyi idő kellett ahhoz, hogy a Videoton 2:0-s előnyre tegyen szert a Szombathelyi Haladás elleni bajnokin. A csütörtöki Európa-liga találkozó miatt jónéhány kezdőemberüket pihentető fehérváriak a 61. és a 64. percben két gyors támadásból , Gyurcsó góljaival mattolták a percekkel korábban, kényszerűségből megbontott vasi védelmet. És bár a 80. percben Andorka szépített, a Haladás már nem tudott egyenlíteni, így elszenvedte első vereségét a 2012/2013-as szezonban. Érdekes, hogy bár az első félidőben jobbára védekezett a zöld-fehér gárda, a gólokat viszont a második játékrészben kapta, éppen akkor amikor kicsit bátrabban futballozott. A Haladás játékára összességében nem lehet panasz, ezt többek között a mérkőzést a helyszínen megtekintő Orbán Viktor miniszterelnök is így látta, akinek - úgy tudjuk - a múlt heti tévé által is közvetített Diósgyőr elleni produkcióhoz hasonlóan ezúttal is nagyon tetszett a vasi alakulat játéka.

- Már előzőleg tudtuk, hogy kik lesznek a Videoton támadói, tisztában voltunk vele, hogy Kovács István, Haraszti Ádám és Gyurcsó Ádám rohamozza a kapunkat. Ezért egész héten a három belső védős felállást gyakoroltuk, a fiúk taktikai érettségét mutatja, hogy ilyen rövid idő alatt elsajátították ezt a variációt. Az első félidőben nem is volt gond, működött a rendszer, hiszen egy Videotonnak csak egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után akadt helyzete, de Haraszti lövését Rózsa Dani hárította. Az utolsó tíz percben pedig már többet birtokoltuk a labdát, és az első 45 percben négy olyan támadást is vezettünk, amikor csak az utolsó passzok nem sikerültek. Szünet után a fiúk megérezték a lehetőséget, azt, hogy bátrabban is lehet futballozni. Sajnos Guzmics Richárd sérülésével beütött a krach, hiszen meg kellett bontanom az addig jól záró védelmünket.

- Helyben vagyunk... Három belső védővel kezdtünk, kettő még így is maradt volna, nem gondolkodott, hogy inkább átszervezi a csapatot? Másrészt a szurkolók a rutinos Horváth Andrást is el tudták volna képzelni a fiatal Jagodics helyett.

- Semmiképpen sem szerettem volna a továbbiakban két belső védővel játszani, ezért hoztam be Jagodics Márkot. És hogy miért nem akartam szerkezetet váltani? Egyrészt mert működött ez a felállás, másrészt mert nem szerettem volna, hogy a villámgyors Kovács István Korolovszky Gáborral, a hasonlóan szélsebes Haraszti Ádám pedig Fehér Zoltánnal egy az egyben szembekerüljön. Ezért volt szükség  még egy plusz belső emberre. Horváth András a téli felkészülési időszakban ugyan játszott belső védőt, azóta viszont nem szerepelt ezen a poszton. Ellentétben Jagodics Márkkal, aki egyébként remek teljesítményre képes belső védőként. Én döntök, hogy ki kezd, és arról is, hogy kit cserélek be - vereségnél és győzelemnél is enyém a felelősség, természetesen most is vállalom. Amúgy sosem kenjük egyetlen játékosra a vereséget, a csapat együtt veszít és együtt nyer.

- Több mint valószínű, hiszen van jópár csapat van az NB I-ben, amely gyors csatárokat tudhat a keretében. A rendszer összességében jól működött, de Guzmics sérülésévek nem számolhattunk előre. Meggyőződésem: ha Ricsi végig játszik, 0:0 a végeredmény. Azt amúgy szerintem mindenki láthatta, hogy egyik fehérvári gól sem kidolgozott akció eredménye, két kontrából kaptunk két gólt. Miután megkaptuk a találatokat, sem rogytunk meg, hiszen a kiállítás után mentünk előre, szépítettünk, és egyenlítehettünk is volna. A Videoton játékosai ekkor arra rúgták a labdát, amerre álltak.

- Mi volt az ön számára a meccs pozitívuma és mi okozott csalódást?

- Amint említettem is, örülök, hogy egy hét alatt sikerült elsajátítani egy új játékrendszert, ez nagyfokú taktikai fegyelemre utal. A pár perces rövidzárlat ellenére hátul jól működött a rendszer és támadásban is jók voltunk. A fiúk hozzállásával is elégedett lehetek, 0:2 után sem ijedtek meg, akadt néhány jó egyéni teljesítmény a csapatban, neveket azonban nem szeretnék mondani. Illetve egyet mégis: a csereként beállt Kalász Milán játékával nagyon elégedett vagyok, elképzelhető, hogy a jövőben több szerepet is kap majd. Amúgy nem alábecsülve a mi játékosainkat: a két cserepad között azért elég jelentős minőségi különbség volt, a Videotonnál például Caneira, Sándor, Nikolics várt bevetésre. Negatívum? Igazából a végeredménnyel vagyok elégedetlen, több volt ebben a meccsben. Ugyanakkor sosem mondtuk, hogy nem kapunk ki a bajnokságban, hiszen nem vagyunk mi bajnokesélyes együttes. És még valami: a meccs után odajött hozzám Kovács István, megölelt és gratulált, hogy ilyen jó csapata van a Haladásnak. Én sem maradtam adós, gratuláltam neki, mint a mezőny legjobb játékosának. Lehet, ha Kokó nálunk játszik vasárnap, mi nyerünk...

A Videoton - Haladás (2:1) bajnoki mérkőzés góljait nálunk megnézheti!

Ezek is érdekelhetik