Artner kontra Illés: kinek az érdeme az NB II-es csapat sikere?

Artner Tamás a Szombathelyi Haladás edzője és Illés Béla, az Illés Béla Football Akadémia alapítója, és a Haladás kisebbségi tulajdonosa merőben másként látja, kinek mekkora szerepe van az NB II-es csapat remek szereplésében.

Pum András

Gyirmóti győzelme után már a negyedik helyen áll a Szombathelyi Haladás II. együttese az NB II. Nyugati-csoportjában, a fiatalok egyre jobb és érettebb produkcióval rukkolnak elő - írja a haladas.hu.  A másodosztályú alakulat szereplése értelemszerűen nem lehet közömbös az NB I-es együttes számára sem, hiszen egyrészt nem mindegy, hogy milyen a hátország, kik jelenthetik a jövőt, másrészt az NB II-es csapatban futballozó játékosok döntő része a felnőttkeret tagja. Kíváncsiak voltunk, a Szombathelyi Haladás vezetőedzője, Artner Tamás hogyan látja Szakályék őszi szereplését.

- Amikor tavaly télen átvettem a csapatot, rengeteg fiatal játékos volt a keretben, ők alkották az akkor még NB III-as együttest, őket adtuk vissza hétről-hétre a harmadosztályba  - mondta Artner Tamás a www.haladas.hu oldalon. - Sajnos nem sikerült bajnokságot nyerniük, nem voltak érettek arra, hogy az éles meccseket megnyerjék. A szerencsének köszönhetően elindulhattunk az NB II-ben, hiszen a második legtöbb pontot gyűjtöttük. Ebben az egyévben, mióta én dolgozom a srácokkal, óriási fejlődésen mentek keresztül, játéktudásban, fizikálisan, de elsősorban mentálisan. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az idősebb játékosokat - Sluka, Sipos, Oross, Vujovic, Horváth András - elengedjük, mert így ezek a fiatal játékosok gyakoraltilag az NB I. kapujába kerültek, fejlődni tudnak, ők jelentik a jövő útját. Árulkodó adat, hogy a legutóbbi, Pécs elleni meccsen a 18-as keret döntő részét saját nevelésű futballisták alkották, szám szerint tizennégyen! Ráadásul közülük tíz pályára is lépett, ami a mai magyar viszonyok között óriási dolog. Mivel hétről-hétre visszaadjuk fiatalokat az NB II-be, így nincs is külön NB II-es keret. Őket a Tóth László-Kuttor Attila edzőpáros kiegészíti az U19-es együttesben jó teljesítmény nyújtó fiatalokkal. Ezek a játékosok azért tudnak jól szerepelni a másodosztályban, mert NB I-es edzésmunkát kapnak, itt készülnek a mi rutinos, jóképességű NB I-es labdarúgóinkkal. Ezért dinamikailag, gyorsaságban jobb állapotban vannak a többi NB II-es csapathoz képest, egyre inkább felveszik a második liga ritmusát. Gőcze, Mursits, Farkas, Jagodics, Devecseri, Szakály, Kalász, Gyurján, Kulcsár, Czafit, Ugrai mellett időnként egy-egy rutinosabb játékos - Korolovszky - vagy legutóbb Simon és Iszlai is az NB II-es csapatot erősíti. A fiatal játékosok óriási fejlődésen fognak végigmenni, nálunk edzhetnek, NB I-es játékosként kezeljük őket, ugyanazt a munkát végzik, mint a rutinosabb labdarúgók - vagyis teljes mértékben a keretünkhöz tartoznak. Figyeljük az akadémián futballozó srácokat is, és ha az NB II-ben valaki jó teljesítményt nyújt, kiemeljük - ilyen volt például Németh Márió is. Márió egyébként a mai naptól a felnőttcsapattal együtt készül. Rajtuk múlik, hogy egyre nagyobb szerephez jussanak az NB I-es csapatban. Jó példa Radó András, vagy az utóbbi időben Devecseri Szilárd is kezdi beverekedni magát a kezdőbe, de Szakály és Ugrai is sok lehetőséget kap.

- Summa summárum: az a szisztematikus munka, amit velük végzünk, meghozza gyümölcsét. Mi a továbbiakban is minden segítséget megadunk a Tóth-Kuttor vezette stáb számára. Velük egyébként jó a kapcsolatunk, igyekszünk minden kérésünket teljesíteni, és ez fordítva is igaz - zárta szavait Artner Tamás.

- Szögezzük le: az NB II-ben futballozó játékosok nagy többsége - immáron öt éves munka eredményeként -  az Illés Akadémiáról került ki - mondta Illés Béla a Haladás hivatalos honlapján. - Simon Attila szakmai vezető és az akadémián dolgozó valamennyi edző érdeme,hogy ilyen tehetséges fiataljaink vannak, akik közül rengetegen a  Haladás  történetében  még sohasem látott nagy számban játszanak a korosztályos válogatottakban, illetve kerültek fel az első csapat keretébe. Néhányan érthető módon csalódottak voltak, mert olykor nem kerültek az  első csapat 18-as keretébe, őket addig is a Tóth László - Kuttor Attila páros - szakmai hozzáértésén túl - remek pedagógiai érzékkel topon tartotta. Példaként említhetném Devecseri Szilárdot, Ugrai Rolandot vagy éppen Kulcsár Kornélt is. Ezért nagyon furcsállom, hogy Artner Tamás csak saját magának tulajdonítja a fiatalok sikerét. Tamás tíz hónapja  foglalkozik velük - általában a  hét  első felében - több olyan  utánpótlás-edzőnk van, aki már négy-öt éve edzi őket. Véleményem szerint fiatal játékosaink sikere a teljes akadémiai stáb az NB II-es és NB I-es edzői kar közös munkájának eredménye.


- Hogy működik a korábban elfogadott városi utánpótlás-koncepció?

- Az önkormányzat a Haladás VSE, az Illés Akadémia és a Lurkó részéről született egy megállapodás, mely szerint U12-től felfelé, a legtehetségesebb játékosok az akadémiára kerülnek - folytatta Illés. - A nyáron kiválasztottunk hét-nyolc, 2000-2001-es születésű HVSE-s fiatalt, írásban kértük Artner Tamástól Haladás utánpótlás - szakág vezetőjétől, hogy jöjjenek át az akadémiára. Akkor azt a választ kaptuk, hogy egyikük sem akar hozzánk jönni... Ugyanakkor egy hete beszéltem egy másik csapatban játszó, 2001-ben született roppant tehetséges srác szüleivel, a fiúk nagyon szívesen jött volna az Illés Akadémiára, sajnos  azonban korábban  elígérkezett egy másik városban lévő akadémiára. Ezzel csak azt szerettem volna jelezni, hogy milyen nagy a versengés a fiatal tehetségekért, hiszen már U12-es korosztályokból válogat a legtöbb akadémia.

- Egyébként Artner Tamás menet közben úgy döntött, csak U15-től felfelé adja át számunkra a fiatalokat, pedig mint említettem, a megállodás nem erről szólt. A Lurkóval továbbra is nagyon jó a kapcsolatunk.  Folyamatosan kerülnek át a gyerekek onnan  Akadémiánkra , óriási segítség az Ő képzésük, munkájuk, szoros a kettőnk közötti együttműködés, továbbra is számítunk rájuk - zárta szavait Illés Béla.


- Én annak idején a fiamat még a Lurkóból hoztam át a Haladáshoz - reagált írásunkra Szekér István, a Haladás volt futballistája, aki öt éve egyébként a holland Twente közép-európai játékosmegfigyelője. A volt védő fia, Szekér Ádám 2001-ben született, a HVSE-ben focizik. - Az Illés Béla által említett utánpótlás-koncepció miatt korábban Artner Tamás két alkalommal is szülői értekezletet hívott össze. Korrekt módon ezeken a megbeszéléseken külön kihangsúlyozta - mondhatni fő napirendi pontként szerepelt - hogy az akadémia által kiválasztott fiataloknak át kell menniük a másik intézménybe. Az én fiam is a kiválasztottak között szerepelt, de a többi szülőhöz hasonlóan én is úgy döntöttem, hogy szeretném, ha a srác a jövőben is a Haladás VSE-ben focizna. A fiam jól érzi magát itt, így nem volt okunk váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!