A nyugati sajtó torzan adja vissza a hazai híreket

Bognár Ferenc szombathelyi születésű zongoraművész Voralbergben él. Nyomon követi a hazai híreket, most először érezte úgy, hogy meg kell szólalnia.

Peltzer Géza

A nyugati sajtó szerinte torzan adja vissza hazánk és az EU közti vitát. Levelet írt a Neue Züricher Zeitungnak, de ezt a lap nem közölte le. Az utóbbi hetekben sok ismerős megállít és megkérdezi: mi van nálatok, már megint diktatúra? Még a közvetlen környezetemben sem hiszik el nekem, hogy Magyarországon nem az történik, amit a nyugati sajtóorgánumok írnak - mondja a zongoraművész. 

A közel négyszázezer főt megmozgató Békemenetről azt írta a Neue Züricher Zeitung, hogy mintegy tízezer szélsőjobboldali tüntető jelent meg Budapesten. A nyugati sajtóban a háttér-információk sosem jelennek meg, mindig csak a felszín, néhány sorban. Erről alkotnak képet ma rólunk. Sok barátommal beszéltem, aki ott volt, ők azt mondták, hogy 1956 óta ennyire ünnepélyes megmozdulás nem volt az országban. 
 
- Én mindig elmondom a Magyarországra vonatkozó kérdésekre, hogy új helyzet van, mert a balliberális kormány itt hagyott egy erkölcsileg, gazdaságilag tönkretett társadalmat, amit rendbe kell tenni. Az elkerülhetetlen, hogy ne kövessen el hibát az Orbán-kormány, ne szülessenek elhamarkodott döntések. De hogy ezek miatt egy országról olyan negatív képet fessenek, amint amilyenre ez sikerült?!

Az Orbán-kormány számos intézkedést hozott, de részletekbe sosem mennek bele a nyugati lapok, mindig csak néhány mondatot közölnek, ráadásul olyan emberek kritikái jelennek meg a hazai helyzetről, akik nem élnek itthon. Ezt fájlalja legjobban Bognár Ferenc. A kint élő magyar értelmiségiek hallatják hangjukat, de sokszor ebben sincs köszönet a zongoraművész szerint.

- Egy művészkollégám nemrég azt nyilatkozta egy zenei szaklapban, hogy a Kádár-korszakban is volt antiszemitizmus, mert hároméves korában futballozás közben egy társa azt mondta neki, hogy vele nem focizik, mert ő ölte meg az Úr Jézust. A szerző hozzátette, hogy egyetlen ország sem dolgozta fel tisztességesen a múltját, kivéve Németország.

Erre egy magyar professzor válaszolt feltéve a kérdést, hogy az illető művész akkor Németországban sem fog fellépni? Fontosnak tartom, hogy a rasszizmus, antiszemitizmus, és hasonló fogalmakkal nem lenne szabad dobálózni. Ahol ilyesmi megjelenik, nagyon keményen kell ellene fellépni, de ahol nincs, ott ne dobálózzunk a szavakkal, mert ez veszélyes játék.

Bognár Ferenc úgy véli, a nyugati sajtó jó időre elintézte Magyarországot. A vélemények és értékítéletek nem véletlenül születnek, ezek mögött koncepció húzódik meg. Ráadásul Magyarországot vádolják azzal hogy nincs sajtószabadság - miközben a nyugati sajtóban egyoldalú vélemény jelennek meg. De valami már elkezdődött, egyre többen állnak ki mellettünk.

Egy angol újságban azt olvastam, hogy ami mostanában Magyarországról megjelenik, az újságírás legnagyobb szégyene. Miközben az Orbán-kormány intézkedéseit már másolják nyugaton, ilyen például a bankok megadóztatása. A világnak meg kellene értenie, hogy a jobboldal pusztán azt jelenti, hogy nem baloldal. Arról bezzeg hallgat a nyugati sajtó, hogy a Gyurcsány-kormány idején szabadon demonstrálhattak Budapesten a neonácik minden év február 13-án, de az Orbán kormány erre már nem adott engedélyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!