A szombathelyi börtön az egyik legkorszerűbb az országban

A volt Savaria Laktanya helyén börtön nyílt néhány éve. A város határában megnyílt büntetés-végrehajtási intézmény ma az egyik legkorszerűbbnek számít az országban, és teljesen telített.

Peltzer Géza

A börtön létesítésével kapcsolatos ellenérzések elsősorban abból fakadtak évekkel ezelőtt, hogy voltak, akik attól tartottak, hogy a létesítmény - pontosabban lakói - esetleg veszélyt jelentenek a városban élők számára.
A 2004-ben kihirdetett  kormányhatározat szerint egy 700 és egy 800 fő befogadóképességű büntetés-végrehajtási  intézet létesítését tette lehetővé PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban. A határozat a létesítés helyszínéül az északkeleti térséget és a nyugat-magyarországi régiót jelölte meg.

A végső döntés szerint Tiszalök és Szombathely lett az a két város, ahol megépülhettek az új börtönök. Szombathelyen nyolcmilliárdos beruházás eredményeképp elkészült a börtön, ahol az állam bérleti díjat fizet az építtető vállalkozó javára. A kilenc hektáros területen fekvő komplexumot őrtornyokkal megerősített falak veszik körül. Van itt színházterem, könyvtár, bírói tárgyaló, három munkacsarnok öltözőkkel, műhelyekkel, raktárakkal. A komplexumhoz tartozik a bástyafalon kívül egy irodaépület konyha, mosoda, étterem.

Azóta kiderült, sokkal kevésbé zavarja a város életét, mint a korábbi börtön, amely a belváros közelében volt. Megtudtuk, hogy az új  börtönből senki sem szökött meg, biztonsági berendezései világszínvonalúak. A volt laktanya helyén létrehozott vadonatúj intézményben fegyházat és börtönt alakítottak ki, és külön épületben vannak azok is, akik előzetes letartóztatásukat töltik.

A fegyházban zárva vannak a zárkaajtók napközben is, a börtönben viszont nyitva, az elítéltek szabadon mozoghatnak a szinten belül. Akik előzetesben vannak, szintén zárt ajtók mögött töltik napjaikat, ők a napi egyórás séta idején sem érintkezhetnek bűntársaival. Feltűnő, hogy minden épületben és minden szinten más-más színűek az ajtók, ami nem elsősorban esztétikai, hanem biztonsági kérdés. Minden új, korszerű ez a másik, amit szóvá tesznek a városban: padlófűtés, színes tévé, teljes ellátás a raboknak...

- A jogszabályok minden hazai börtönre nézve egyformák - tudtuk meg dr. Takácsné dr. Takács Dóra bv. századostól, aki az intézmény jogtanácsosa és sajtóreferense. - Itt sem kap senki sem többet, sem mást, mint az ország bármely más börtönében. Pusztán arról van szó, hogy mivel ez egy új intézmény, frissen festett falak között élnek itt az elítéltek, és minden új, ami körülveszi őket. A börtönök országszerte telítettebbek, de az úgynevezett PPP konstrukcióban működő intézményben éppen annyian vannak, mint a férőhely. -

Hogy mi jár az elítélteknek, az pontosan rögzítve van a jogszabályokban. A börtönben munkát végző elítéltek naponta fürödhetnek, és kapnak tiszta ruhát, aki nem dolgozik, ezt hetente kétszer kapja meg. A házirend szerint az elítéltek havonta fogadhatnak látogatót, egy személyhez legfeljebb két felnőtt és két gyerek jöhet. Az összes feltétel teljesülése esetén 24 vagy 48 órás eltávozást is kaphatnak a fogva tartottak havonta egyszer. Ez azonban függ az elkövetett bűncselekmény súlyosságától, a magaviselettől és még számos körülménytől.

Doma Andrea bv. őrnagy, vezető nevelőként dolgozik a hármas épületben. Arról beszél, hogy milyen lehetőségek vannak munkára a börtönben. - Az elítéltek körülbelül hetven százaléka dolgozik. Van egy elektronikai cégünk, ahol tekercselés folyik, vannak, akik karbantartói munkát kapnak, mások hulladékot válogatnak. Többen az elítéltek közül ételt osztanak, az udvart takarítják, vannak olyanok is, akik varrnak. Ezeknek a munkáknak nagy része segédmunka, de van betanított munka is. A mindenkori minimálbért harmadát kapják fizetésként a fogva tartottak napi nyolc órai munkáért. Ebből még lejön az, amivel hozzá kell járulniuk a tartási költségekhez. A szabaduláshoz is félre kell tenniük egy kötelező tartalék összeget, de költhetnek itt az intézményen belül is, ha ezeken felül marad. Van olyan elítélt is, aki ugyan szeretne dolgozni, de egyelőre nem tudunk neki munkát adni. Az utóbbi időben azonban folyamatosan bővülnek a munkalehetőségek. Csak az elmúlt hónapban 163-an álltak munkába a börtön falain belül. -

A fegyházban többen is vállalják a nyilatkozatot névvel, fényképpel. Majd a börtönbe megyünk át. Több zsiliprendszeren keresztül jutunk ki a szabadba, majd jutunk be a börtön részébe. A laikus számára semmi különbség a két épület, és a biztonsági berendezések között. Itt némileg mások a szabályok, az előírások.

Kasza András: 2009. június végén kerültem ide, más börtönben még nem is voltam. Somogy megyei vagyok, fegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt kerültem rács mögé. Egyszemélyes zárkában vagyok, ez gyakorlatilag jutalom számomra. Eddig nem volt munkám, az utóbbi két hétben kezdtem el dolgozni. Hulladékot válogatok. Nem egy lélekemelő munka, de jobb, mint a semmi.

Lévai Zoltán bv. százados biztonságért felelős kiemelt főelőadóként dolgozik a börtönben. 1998 óta dolgozik a büntetés-végrehajtásnál. A szegedi börtönben kezdte a munkát, előbb tiszthelyettes, majd a rendőrtiszti főiskola elvégzése után tiszti állományba került. Dolgozott a Gyorskocsi utcai börtönben, majd Zalába került. 

- Amikor megtudtam, hogy Szombathelyen börtön épül, azonnal jelentkeztem ide. A biztonsági területen dolgozom, a börtön indulásától kezdve részt akartam venni a munkában. Családdal együtt ide költöztem, nem bántam meg, hogy idejöttem. Szerintem ez jelenleg Magyarország egyik legkorszerűbb börtöne. -

A százados azt sem titkolja, hogy ugyanolyan megszorításokkal kell megküzdeniük a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, mint a tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak. A mintegy nyolcezer  fős börtönőr-társadalom gondjait azonban sokkal kevésbé ismerik, mint a tűzoltókét, rendőrökét. Ez még ma is egy nagyon zárt világ  problémáival, sikereivel együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!