A Vas Megyéért Egyesület az Őrség fejlesztéséért

"A város és az Őrség jelenlegi helyzete és fejlesztési lehetőségei" - a Vas Megyéért Egyesület csütörtöki egyeztetésére sokan figyeltek, s talán lesz elmozdulás.

Kozma Gábor

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva: örül, hogy egy patinás egyesület fontosnak tartja a tájék jövőjét. Ezt húzta alá Kovács Ferenc megyei elnök is, amikor megnyitotta  a tanácskozást.
 
Elsőként dr. Horváth Boldizsár, az egyesület vezetője tájékoztatott. Mint mondta, a bevont szakemberek munkáját jelentős előzmények segítik. Ismertek Őriszentpéter azon rendeletei, amelyek a helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szólnak.

- Egy másik még frissebb forrás a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak 2008 nyarán végzett tanulmánya. Szakmai gyakorlatként az Őrségben többféle tudományterületet reprezentálva megvizsgálták a táj használati konfliktusait, problémáit, és feltárták ezek csoportspecifikus jegyeit a lakóhelyi identitás, illetve elsősorban a természetvédelem és a turizmus összefüggésében. Alapos dolgozattal támogatják a város településfejlesztési koncepcióját. Más dokumentumok is segítették a felkért szakértőink munkáját, melyekre a  dolgozatukban utalnak - mondta. Külön is megköszönte Mayer Ferenc elnökségi tag munkáját, aki felismerte az Őrség turisztikai problémáit és iniciálta a feltáró munkákat, felkutatva az autentikus szakembereket, összefogva a szakértői bizottság munkáját. A tanácskozáson felszólalt Székely Edgár hidrogeológus, Gácsi József Ákos építész és Portschy Tamás építészmérnök is.

Talán a számokra felfigyel a befektető

Utak, vasút, turizmus, közlekedés, erdészet, helyi termékek és munkák: alaposan körül járta az egyesület a felkért szakértőkkel az őrségi témaköröket. Egy civil szerveződés nyilván nem csinál nyarat, de elmozdíthat a holtpontról. Mondjuk azzal, hogy akad olyan befektető, aki figyel majd a számokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!