A vitamindús táplálkozás segíthet a fáradtság leküzdésében

VN - Tavaszra még a legerősebb szervezet is elfárad, ilyenkor nem árt pótolni a vitaminhiányt. Dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvos a vitaminok jótékony hatásáról beszélt.

Bajdó Bettina

A háziorvos elmondta, hogy tavasszal három alapelv létezik: fogyasszunk nyers, rostokban gazdag ételeket, mozogjunk eleget, s kellő C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. Az orvos szerint a mai tavasz már más, mint a húsz évvel ezelőtti, megváltozott az időjárás, s a vírusok és baktériumok is másként reagálnak a környezetváltozás miatt.

 -Tavaszra energetikailag kimerül a szervezetünk - folytatta a háziorvos. - Ilyenkor nagyon fontos a C-vitamin pótlása, napi három-négy citrom, illetve kivi elfogyasztása már elegendő ahhoz, hogy tudjunk alkalmazkodni a változásokhoz. Emellett fontos, hogy sok zöldséget együnk, a krumplit, a rizst pedig hagyjuk ki az étrendünkből. Próbáljunk meg zöldeket - kelbimbót, brokkolit - enni, pároljuk meg, s bátran használjunk hozzá különféle fűszereket. A szegfűszeg például nemcsak egészséges, hanem fogyaszt is. Az egészséges étrend azért is fontos, mert szervezetünk csak így képes kivédeni a vírusok és baktériumok támadásait.

Dr. Tarnai Ete hozzátette: fontos, hogy étkezéseknél lassan együnk, s minden falatot jól rágjunk meg, ugyanis csak így tudja hasznosítani a szervezetünk a táplálékot. Változatos ízekből állítsuk össze az étrendünket, így az idegrendszerünket is inspirálni tudjuk. 

- Nemcsak a vitamindús táplálkozásra kell odafigyelnünk, hanem arra, hogy minél többet tartózkodjunk a friss levegőn. - Egyébként a legjobb, ha kora hajnalban, három és öt óra között töltődik fel az ember szervezete a friss levegőn energiával. De mivel a mai életritmusunk már más, s ezt kevesen tehetik meg, helyette legalább tíz percet sétáljunk reggelente a friss levegőn.  Ez segít az előző napi stressz feloldásában is. -

A háziorvos szerint a napfényre, s ezen belül D-vitaminra is szüksége van szervezetünknek, ezért bátran napozzunk, de csak mértékkel. A legfontosabb, hogy óvjuk a szemünket, ugyanis a káros sugarak miatt évről évre egyre több a szürkehályogos eset. A bőrünket is védeni kell, ehhez pedig a magas faktorszámú készítmények a legalkalmasabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!