Áfaemelés: veszélyben több vasi beruházás

Megyei körkép - Az országgyűlés május 11-én megszavazta, s két hét múlva, július 1-én hatályba lép az új adócsomag. Az általános forgalmi adó (áfa) emelése miatt fejlesztések, nagyberuházások kerülhetnek komoly veszélybe.

Varga Nóra-Vojnovics Viktória

A július elsejével életbe lépő új adócsomag  rendelkezései szerint  az általános forgalmi adó normál kulcsa 20-ról 25 százalékra emelkedik. Ezzel párhuzamosan megszületik egy kedvezményes, 18 százalékos adókulcs is, mellyel a tej, a tejtermékek, a kenyér és a pékáruk adóznak majd. A tervezet szerint ugyancsak 18 százalék áfát kellene fizetni a távhőszolgáltatás után - abban az esetben ha az Európai Bizottság ezt jóváhagyja. A tervezett áfa-emelés a fogyasztók, vállalkozók mellett azokat az uniós forrásból megvalósuló nagyberuházásokat is érintik, amelyekre már megkötötték a szerződéseket, előközbeszerzéseket.  A probléma oka elsődlegesen az, hogy az önkormányzatok beruházásaik költségvetését 20 százalékos áfa-kulcs mellett készítették el, és ehhez igazították az önrészt is. Az áfa emelése azonban  jelentős többletköltséget hoz magával, melyet a önkormányzatoknak kell(ene) előteremteniük, ami a jelenlegi alulfinanszírozott rendszert tekintve sok esetben lehetetlen.   

Többet fizethet a önkormányzat és az egyház is

A 4600 lakosú hegyháti  kisváros Vasvár több nagyberuházást is megvalósít a közeljövőben mindegyik  projektjükhöz pályázati támogatást is kértek.

- A kisebb beruházásaink  mellett az általános iskola felújítását és a belvárosrehabilitációt is hátrányosan érinti az új jogszabály. A mintegy negyedmilliárd  forintból megvalósuló  iskolafelújításnál több mint tízmillió forintos többlettel kell számolnunk  az áfa-növekedése  miatt. A közel félmilliárd forintos összköltségű, több résztvevős  belvárosrehablitiációnál pedig nemcsak az önkormányzatot érinti hátrányosan az emelés:  az egyháznak mintegy   2,6 millió forintos többlettel kell számolnia, az önkormányzatra pedig 13 milliós pluszterhet ró a változás - mondja V. Németh Zsolt polgármester. Emellett a kisebb már elnyert pályázatainkat szintén érinti az emelés.

- Úgy vélem, az áfa-emelésnek súlyos hatása van, s a már szerződött, ebírált pályázatok érdekében mindenképpen az államnak kellene lépnie, hiszen az önkormányzatok előre nem láthatták a megnövekedett költségeket, s így bekalkulálni sem tudták azt pályázatiakba  hangsúlyozza. A önkormányzatoknak, illetve a beruházóknak ezzel gyakorlatilag az önrészünk nő meg, melynek előteremtése így még nagyobb nehézségekbe ütközik - teszi hozzá. 

Az áfa-emelés a panelprogramot sem kíméli. Több szombathelyi társasház nyert el tavaly kisebb-nagyobb összeget korszerűsítésre, az önrésznél húsz százalékos áfával kalkuláltak. Az összköltség egyharmadát az állam, további egyharmadát az önkormányzat, a fennmaradó részt pedig a lakók állják. Mindegyik szereplőnek mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Többet fizethet a lakásszövetkezet is

- Úgy számolunk, hogy egy harminc millió forintos beruházásnál mintegy másfélmilliós többlet költséget jelent az áfa-emelés - hangsúlyozza dr. Beliznay Pálné, a szombathelyi Bem Lakásszövetkezet elnöke.  



A panelprogramot sem kíméli az új adócsomag, a lakóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk 

Fotó: Kiss Teodóra

- Két tavaly beadott panelprogramos pályázatunkat érint a változás. A nyílászáró cseréknél a lakókat, a hőszigetelésnél a lakásszövetkezet (a lakók által befizetett felújítási alapból finanszírozzák) terheli a pluszköltség. A családok előre megállapított, konkrét összegre számítottak, ami a jogszabályváltozás miatt magasabb lesz. Az előközbeszerzéseket és az előszerződéseket is megkötöttük, ezekben pedig szintén húsz százalékos áfával számoltunk. Az öko-program nyertes pályázatait is sújtja az áfa-emelés. 

A lakásszövetkezet elnöke hozzátette, hogy nyertes pályázatot nem lenne szerencsés visszautasítani az öt százalékos áfaemelés miatt, de azon lesznek, hogy a tulajdonosokat mindenben segítsék, közösen leküzdik a nehézségeket.

Az adócsomag főbb pontjai:

- Az áfa normál kulcsa 25 százalékra emelkedik, s bevezetnek egy 18 százalékos kedvezményes kulcsot.

- Az szja alsó kulcsának sávhatára 2009. január 1-jére visszamenőlegesen 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelkedik.

- A táppénzmérték egységesen tíz százelékponttal csökken.

- A munkáltatói terhek 32-ről 27-százalékra mérséklődnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!