Baglyok lepték el a körmendi belvárost

Nem mindennapi látványosság övezi a körmendi Szabadság teret: baglyok költöztek a fenyőfákra. A kiskutya méretű madarak csendben elmélkednek a Városházával szemben.

Kozma Gábor

A felújított főtéren éppen a nagy adventi koszorút készítik és szerelik a díszkivilágítást is. Rövidesen nyitnak a pavilonok, közösségi lesz a Szabadság tér. Ám addig is akad látványosság, méghozzá párját ritkító.

A tér rendezése során meghagyott fák némelyikén baglyok vertek tanyát. A  nagytestű, impozáns tollazatú és fejű madarak békésen üldögélnek az ágakon, éppen szemközt a polgármesteri hivatallal. Ez persze poénkodásra is okot adhat. Így nem csoda, hogy az egyik járókelő kiszólása, miszerint Körmenden két bölcsek testülete működik 
mosolyt csal az arcokra.

Amúgy a mosolyra szükség is van a hetek óta tartó, szürke ködben, adóvillámok közepette. Gyermekcsapat jő, a tanító néni megállítja őket, felmutat  fára. A kicsik szeme éles, sokkal előbb észreveszik a baglyokat, mint a felnőttek. 

De édesek! - mondja az egyik szöszi  kislány, majd a kis csoport örömében zajongani kezd. A fán fészkelő csapat csütörtökre ugyan megritkult, több madár elröppent  vadászni, de azért maradt még jónéhány példány.

- Szokatlannak szokatlan  a látvány egy város közepén, de azért nem egészen rendhagyó - mondta el egy ornitológus, aki szerint a hideg hajtotta a városba a baglyokat. A madarak rendes körülmények között megelégednek a szomszédos lévő Várkerttel, ahol nagyszabású munkálatok kezdődtek. Számos sérült  fát kivágtak, gyakori a gépi zaj. Mindez megzavarhatja a nyugalmat kedvelő állatokat.

A nyugalom mellett szólnak a téri változások, közte a forgalom elterelése és a kutyák kitiltása. Egy biztos, a baglyok  megkedvelték a kisvárost. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!